Scandal de moravuri în China: Judecători prinşi în cluburi de noapte şi la prostituate de lux

Patru magistraţi din Shanghai au fost suspendaţi după ce un justiţiabil a postat online o înregistrare video în care aceştia par că frecventează prostituate într-un hotel de lux, au anunţat luni presa şi mai multe oficialităţi chineze.

RomaniaTV.net
05 aug. 2013, 15:02
Scandal de moravuri în China: Judecători prinşi în cluburi de noapte şi la prostituate de lux

„Implicarea acestor patru magistraţi în acest scandal de club de noapte afectează demnitatea, provoacă ruşine instituţiei judiciare şi aduce atingere justiţiei”, a apreciat, într-un comunicat, Comisia pentru disciplină a autorităţilor comuniste din Shanghai, informează Mediafax, citând AFP.

Persoana care a provocat scandalul, identificată ca „domnul Ni”, a acţionat după ce a pierdut o importantă sumă de bani într-un contencios civil în care a intervenit unul dintre cei patru judecători.

Nemulţumit de rolul magistratului, Ni l-a urmărit în mod discret timp de un an, fapt care i-a permis să descopere că deţine „mai multe proprietăţi şi are relaţii extraconjugale”, a relatat ziarul Global Times.

Prostituţia este teoretic ilegală în China, dar este relativ răspândită în hoteluri, saune, cluburi de karaoke şi saloane de masaj.

Citeşte şi: Ceasurile elveţiene de lux devin de nepurtat în China. Care este motivul

Într-o ţară în care presa nu este liberă, chinezii utilizează adesea Internetul pentru a denunţa ceea ce ei consideră că reprezintă fapte de corupţie.

Preşedinte începând din martie, Xi Jinping s-a angajat să lupte împotriva corupţiei la toate nivelurile autorităţilor, un flagel care, în opinia sa, ameninţă viitorul partidului unic aflat la putere. Preşedintele a promis că represiunea va lovi „muştele şi tigrii”, adică atât cadrele mărunte, cât şi liderii. Dar se pare că această operaţiune nu a început încă.