Scandal de proporţii în Biserica Ortodoxă. Se cere judecarea Patriarhului Kiril

Protopopul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei) Andriy Pinciuk l-a acuzat pe patriarhul Moscovei, Kiril, că a binecuvântat acțiunile trupelor ruse în Ucraina, pe care le-a numit ”crime morale”.

11 apr. 2022, 09:54
Scandal de proporţii în Biserica Ortodoxă. Se cere judecarea Patriarhului Kiril

De asemenea, 190 de preoți ortodocși solicită aducerea patriarhului Kiril în fața tribunalului bisericesc pentru a fi judecat.

Liderul Bisericii Ortodoxe din Rusia a cerut duminică populaţiei să se alăture autorităţilor, în timp ce Moscova îşi continuă intervenţia militară în Ucraina, informează DPA, potrivit Agerpres.

Patriarhul Kiril a făcut anterior declaraţii în care a apărat acţiunile Moscovei în Ucraina. El vede războiul ca pe un bastion împotriva unei culturi liberale occidentale pe care o consideră decadentă.

”Domnul să ne ajute să ne unim în aceste vremuri dificile pentru patria noastră, inclusiv în jurul autorităţilor”, a declarat Kiril, în vârstă de 75 de ani, într-o predică ţinută la Moscova, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Citeşte şi: Un apropiat al lui Putin rupe tăcerea: „Embargoul total asupra petrolului ar putea opri războiul în doar 2 luni”

”Autorităţile să fie pline de responsabilitate faţă de poporul lor, de smerenie şi dorinţa de a-l sluji chiar cu preţul vieţii”, a adăugat patriarhul, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

Potrivit datelor oficiale, înainte de război, Biserica Ortodoxă a Ucrainei (BOU-A) avea aproximativ 7.000 de parohii, în timp ce biserica tradiţională ucraineană în comuniune cu Moscova (BOU-PM) avea aproximativ 13.000.

”Patriarhia Moscovei are cel mai mare număr de parohii; ne putem aştepta ca, din solidaritate naţională, aceste parohii să treacă sub jurisdicţia primatului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale” (BOU-A), declară pentru EFE fostul ministru român de externe Teodor Baconschi.

Citeşte şi: Experţii militari prezintă un scenariu îngrijorător pentru România: „Rusia s-ar apropia la 50 de kilometri de zona de coastă”