Un apropiat al lui Putin rupe tăcerea: „Embargoul total asupra petrolului ar putea opri războiul în doar 2 luni”

Dr. Andrei Illarionov, consilierul economic șef al președintelui Putin din 2000 până în 2005, spune că un embargo energetic total ar fi „foarte eficient”.

10 apr. 2022, 22:37
Un apropiat al lui Putin rupe tăcerea: „Embargoul total asupra petrolului ar putea opri războiul în doar 2 luni”

Fostul consilier al lui Putin,  Andrei Illarionov, a spus că Rusia „nu a luat în serios” amenințările altor țări de a reduce consumul de energie. În ciuda încercării de a reduce dependența de sursele rusești, Europa continuă să cumpere petrol și gaze. Anul trecut, creșterea prețurilor a însemnat că veniturile din petrol și gaze au reprezentat 36% din cheltuielile guvernamentale ale Rusiei.

Papa Francisc deplânge „nebunia războiului”, în Duminica Floriilor: „Hristos e din nou răstignit, în refugiaţii care fug de bombe cu copii în braţe, în soldaţii trimişi să-şi ucidă fraţii”
O mare parte din aceste venituri provin din Uniunea Europeană, care importă aproximativ 40% din gazul său și 27% din petrolul său din Rusia. În această săptămână, principalul său diplomat, Josep Borrell, a declarat că „un miliard de [euro] este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o furnizează”.

Dr. Illarionov a spus că dacă țările occidentale „ar încerca să pună în aplicare un embargo real asupra exporturilor de petrol și gaze din Rusia… Aș pune pariu că, probabil, într-o lună sau două, operațiunile militare rusești în Ucraina, probabil se vor opri.” .

„Este unul dintre instrumentele foarte eficiente aflate încă în posesia țărilor occidentale”, a adăugat el, scrie businessinsider.com.

Dr. Andrei Illarionov, consilierul economic șef al președintelui Putin din 2000 până în 2005, spune că un embargo energetic total ar fi „foarte eficient”. În timp ce comerțul cu petrol și gaze a continuat în timpul conflictului, sancțiunile pe scară largă înseamnă că multe alte activități economice au încetat, multe companii străine s-au retras și exporturile au fost perturbate.

Boris Johnson, curaj nebun la Kiev. S-a plimbat minute în şir pe străzi, alături de Zelenski, şi a stat de vorbă cu lumea. Imagini unice din capitala Ucrainei VIDEO
Un sondaj recent realizat de banca centrală a Rusiei estimează chiar că economia se va micșora cu 8% în acest an, în timp ce Institutul Internațional de Finanțe spune că ar putea scădea cu până la 15%.

Dr Illarionov a sugerat că președintele Putin a fost pregătit să îndure o lovitură a economiei care arată unde se află prioritățile sale.

„Ambițiile sale teritoriale, ambițiile sale imperiale sunt mult mai importante decât orice altceva, inclusiv mijloacele de trai ale populației ruse și situația financiară din țară… chiar și situația financiară a guvernului său”, a spus el.

Săptămâna trecută, pe fondul tensiunilor cu Europa cu privire la modul în care va fi plătită gazul, Putin a spus că „indicatorii cheie” ai sănătății economiei ruse includ „crearea de locuri de muncă, reducerea sărăciei și a inegalității, îmbunătățirea calității viața oamenilor, disponibilitatea bunurilor și serviciilor”.

Cifrele Băncii Mondiale sugerează că aproape 20 de milioane de ruși trăiesc în sărăcie. Putin s-a angajat, în ultimii ani, să reducă la jumătate acest număr.

Acum, dr. Illarionov a spus că „vom vedea probabil dublarea numărului acelor persoane, poate chiar triplarea” pe măsură ce economia e în declin. Centrul pentru Cercetare Strategică, a estimat că două milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute în acest an, deoarece rata șomajului crește la un nivel record.

Aceste preocupări sunt împărtășite de Vladimir Milov, care este fost ministru adjunct al energiei rus, dar acum face parte din partidul de opoziție Rusia Viitorului al lui Alexei Navalnîi.

„Mulți oameni sunt îngrijorați de pierderea locului de muncă, doar că majoritatea nu realizează gravitatea situației economice”, a spus el.

Inflația, care a crescut deja la 15,7% din cauza războiului, înseamnă că oamenii ar putea înceta să cheltuiască bani pe lucruri precum săli de sport și mese în restaurante și „acestea sunt o veste proastă pentru multe întreprinderi mici”, a spus Milov, potrivit BBC. Unele produse alimentare de bază, cum ar fi zahărul, ceapa și varza, au crescut cu peste 40% de la începutul acestui an.

Milov a spus că orice scădere vizibilă a nivelului de trai ar ajuta cauza partidului său ca opoziție. „Le-am explicat oamenilor de-a lungul timpului [că] politica lui Putin ar duce Rusia într-o catastrofă, inclusiv într-o catastrofă socială și economică completă, inclusiv [o] deteriorare a nivelului de trai pe care nu am mai văzut-o de zeci de ani”, a spus el. El a adăugat: „Dar aș spune [că în] câteva luni [de] probleme economice profunde reale, pe care nu le-am văzut în 30 de ani, va schimba starea de spirit a societății. Mai mulți oameni vor începe să vorbească cu voce tare. .”

Fostul consilier al președintelui Putin, Dr. Andrei Illarionov, a spus că schimbarea guvernului este inevitabilă „mai devreme sau mai târziu”.

El a spus că „este absolut imposibil să avem un viitor pozitiv pentru Rusia, cu actualul regim politic”.

Sub președintele Putin, a sugerat el, „nu există nicio posibilitate ca această țară să fie reintegrată în relațiile internaționale, în economia mondială”.

Rusia îşi măreşte fondul de rezervă pentru cheltuieli de urgenţă cu profiturile obţinute din petrol şi gaze naturale

Rusia îşi va mări fondul de rezervă pentru cheltuieli de urgenţă cu 273.4 miliarde de ruble (aproximativ 3.2 miliarde de euro) cu venituri suplimentare obţinute din petrol şi gaze naturale pentru a asigura stabilitatea economică a ţării în faţa sancţiunilor occidentale fără precedent, a anunţat guvernul într-un comunicat, potrivit Politico.

”Fondurile vor fi folosite inclusiv pentru implementarea măsurilor menite să asigure stabilitatea economiei în faţa sancţiunilor externe”, se arată în comunicat.

Guvernul va finanţa cea mai mare parte a fondurilor respective (271,6 miliarde de ruble, sau aproximativ 3,1 miliarde de euro) cu venituri suplimentare obţinute din petrol şi gaze în primul trimestru al anului 2022, se mai precizează în comunicat.

Moscova a alocat deja peste 1 trilion de ruble (aproximativ 11.5 miliarde de euro) întreprinderilor şi activităţilor importante din punct de vedere social pentru a amortiza impactul sancţiunilor occidentale. Vineri, banca centrală rusă a anunţat că a redus ratele dobânzilor de la 20% la 17%, cu următoarea menţiune: ”condiţiile externe pentru economia rusă sunt încă dificile, constrângând considerabil activitatea economică”.