Scandal diplomatic la JO 2020 de la Tokyo. Polonia îi acordă o viză umanitară atletei belaruse Kristina Ţimanuskaia, dusă „cu forţa” la aeroport în vederea repatrierii

Sportiva Krisţina Ţimanouskaia este "în siguranţă" în Japonia, a asigurat luni Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), după ce atleta de 24 de ani a declarat că a fost ameninţată cu o repatriere forţată în Belarus pentru că a criticat federaţia naţională.

02 aug. 2021, 16:22
Scandal diplomatic la JO 2020 de la Tokyo. Polonia îi acordă o viză umanitară atletei belaruse Kristina Ţimanuskaia, dusă „cu forţa” la aeroport în vederea repatrierii

Adjunctul ministrului polonez de Externe Marcin Przydacz a declarat pentru Reuters că alergătoarea de sprint Kristina Ţimanuskaia, în vârstă de 24 de ani, din Belarus, care ar fi urmat concureze luni în cursa de 200 de metri, „va ajunge în Polonia în zilele următoare”.

Kristina Ţimanuskaia s-a refugiat luni în incinta Ambasadei Poloniei în Japonia şi urmează să plece în Polonia în zilele următoare, cu o „viză umanitară”.

Citeşte şi: David Popovici, adolescentul de 16 ani care a făcut senzaţie la Jocurile Olimpice, declaraţii fabuloase la revenirea în ţară: „Am arătat un trailer pentru ce va urma în următorii ani”

Soţul Kristinei Ţimanuskaia, Arseni Jdanevici, se află în Ucraina, potrivit unei surse de la Ministerul ucrainean de Interne, citate de news.ro.

Sportiva din Belarus Krisţina Ţimanouskaia a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că a fost obligată să-şi suspende participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo de către antrenorul echipei sale, înainte de a fi însoţită la aeroport de oficiali ai Comitetului Olimpic din Belarus, pentru a se întoarce în ţara ei.

Cu câteva zile mai devreme, ea criticase cu înverşunare Federaţia de Atletism din Belarus, susţinând că a fost forţată să participe la ştafeta 4×400 de metri, când trebuia să alerge iniţial 100 de metri şi 200 de metri, pentru că alte două sportive nu reuşiseră să efectueze numărul sificient de controale antidoping.

Citeşte şi: JO 2020: Americanca Simone Biles s-a răzgândit. Va concura în finală la bârnă, în care se va afla şi Larisa Iordache

Sportiva a mai declarat pentru mass-media online by.tribuna.com că îi este „frică” de faptul că va ajunge la închisoare dacă se va întoarce în Belarus şi a cerut ajutorul CIO.

Incidentul de la JO 2020 reaminteşte de situaţia politică din Belarus şi de încercările preşedintelui Alexander Lukaşenko de represiune împotriva opozanţilor regimului său.

Repatrierea sportivei de la Jocurile Olimpice aminteşte de deturnarea unui avion comercial la bordul căruia se afla un opozant al regimului Lukaşenko.