Scandal diplomatic România – Ungaria. Ministrul ungar de Externe: „Este şocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român”

Ministrul ungar de Externe l-a atacat sâmbătă pe ambasadorul român la Budapesta. Marius Lăzurcă a trimis un mesaj de susţinere a unei deputate din Opoziţia maghiară care ar fi fost atacată în Parlament pe motiv că ar fi cerut explicaţii despre materialele sanitare pe care Ungaria le-a trimis maghiarilor din România. 

RomaniaTV.net
25 apr. 2020, 21:03
Scandal diplomatic România – Ungaria. Ministrul ungar de Externe: „Este şocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român”

„Probabil de aici nu se poate coborî mai jos. Este şocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român”, a reacţionat ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, conform News.ro.

Szijjártó Péter a publicat, sâmbătă, pe Facebook, un mesaj pe care ambasadorul român Marius Lăzurcă l-a trimis într-un grup de WhatsApp.

Ambasadorul român la Budapesta şi-a manifestat solidaritatea faţă de deputata Szabó Tímea despre care susţine că a fost atacată în Parlament pe motiv că a cerut explicaţii despre materialele sanitare trimise de Ungaria comunităţii maghiare din România.

„Dragi colegi, cu certitudine ştiţi că, urmare a unei dezbateri în Parlament, Ms. Szabo Timea a primit un şir nesfârşit de de insulte şi chiar ameninţări. Am considerat acest lucru inacceptabil şi, ca urmare, am decis să-mi exprim solidaritatea”, le-a scris Marius Lăzurcă ambasadorilor din grupul respectiv

În mesajul pe care i l-a trimis deputatei maghiare, Marius Lăzurcă susţine că este obligat să rămână „în afara competiţiei politice din Ungaria” şi nu intenţionează să renunţe la această regulă. Ambasadorul român a precizat că nu poate abdica, însă, de la „principiile fundamentale ale decenţei umane şi ale bunului simţ”.

”Vă rog să-mi permiteţi, aşadar, să vă trimit acest modest, dar profund simţit semn al solidarităţii mele, alături de cele mai bune urări”, i-a transmis Lăzură deputatei maghiare.

În replică, ministrul ungar de Externe l-a atacat pe ambasadorul român şi a afirmat că ”maghiarii din afara graniţelor sunt parte a naţiunii maghiare”.

Potrivit traducerii G4Media, Szijjártó Péter a afirmat: ”Probabil de aici nu se poate coborî mai jos, ambasadorul român i-a luat apărarea lui Szabó Tímea”.

”Ambasadorul României i-a trimis o scrisoare lui Szabó Tímea, prin care îşi exprimă solidaritatea cu ea şi în care îşi exprimă speranţa că Szabó Tímea va rezista după aceste insulte. (…) Este şocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român, dar este şi mai ruşinos că opoziţia din Ungaria şi ambasadorul român au ajuns pe o platformă comună împotriva maghiarilor din afara graniţelor. Să clarificăm faptul că opoziţia maghiară, cu Szabó Tímea în rândurile ei, şi ambasadorul român trebuie să înţeleagă limpede ca apa că maghiarii din afara graniţelor sunt parte a naţiunii maghiare. De aceea, şi în viitor îi vom ajuta exact cum am făcut-o şi până acum”, a mai afirmat ministrul ungar.

Măsuri sociale fără precedent în Ungaria, în plină pandemie. Guvernul oferă a 13-a pensie