Scandal etnic la Valea Uzului. Guvernul Ungariei a transmis o notă de protest. Ambasadorul României, convocat la MAE ungar

Guvernul Ungariei a transmis Cabinetului Dăncilă o notă de protest cu privire la violenţele de joi din Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, a anunţat Levente Magyar, secretar de stat din Ministerul ungar de Externe. De asemenea, ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul ungar de Externe pe acelaşi subiect.

RomaniaTV.net
07 iun. 2019, 06:56
Scandal etnic la Valea Uzului. Guvernul Ungariei a transmis o notă de protest. Ambasadorul României, convocat la MAE ungar

Guvernul Ungariei somează Guvernul României să investigheze amănunţit cazul şi să respecte angajamentele internaţionale în această privinţă, a afirmat Levente Magyar, potrivit agenţiei maghiare MTI.

Secretarul de stat a catalogat drept inacceptabil faptul că România tolerează asemenea atrocităţi, care “în barbarismul lor” evocă cea mai dură provocare a maghiarilor.

Guvernul Ungariei se aşteaptă ca, dacă evenimentele nu au putut fi prevenite, atunci România măcar ulterior să ofere reparaţii şi explicaţii celor câteva sute de mii de cetăţeni maghiari jigniţi în identitatea lor – a adăugat politicianul.

Levente Magyar a reamintit că după Primul Război Mondial a fost amenajat un cimitir militar în Valea Uzului, dedicat soldaţilor maghiari căzuţi în 1916 pe front.

„Deşi nu a existat nicio dovadă că ar exista şi rămăşiţele unor soldaţi români în cimitir, administraţia locală a celei mai apropiate localităţi (Dărmăneşti, jud Bacău – n.r.) a decis să amplaseze cruci de beton în memoria presupuşilor soldaţi înhumaţi aici. Chiar şi autorităţile române de resort recunosc că această decizie nu a avut bază legală, iar hotărârile încalcă şi dreptul internaţional, a mai arătat secretarul de stat.

Organizaţii civile româneşti au anunţat inaugurarea crucilor de beton, ceea ce s-a petrecut joi, dar pentru aceasta a fost nevoie ca persoane vizibil în stare de ebrietate să pătrundă prin zidul de protestatari secui paşnici care ieşeau din cimitir. După ce au pătruns înăuntru, persoanele care sărbătoreau au răsturnat poarta secuiască şi au smuls crucile de lemn de pe mormintele honvezilor, iar jandarmeria română de la faţa locului a privit pasivă toatea cestea – a spus Levente Magyar”, potrivit agenţiei MTI.

Ambasadorul României la Budapesta, convocat la MAE ungar

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Externe maghiar Tamás Menczer a numit cele întâmplate la cimitirul militar din Valea Uzului un „lucru scandalos şi inacceptabil”, potrivit agenţiei MTI.

Toată lumea îşi poate comemora morţii, dar nu astfel, a declarat oficialul ungar, subliniind că “aici nu este vorba despre
altceva, decât de violenţă egocentrică”, a spus Tamás Menczer .

Vicepremierul ungar Zsolt Semjén a publicat pe pagina sa de Facebook o filmare realizată la cimitir, şi a scris: “Dacă politica românească nu a dorit să împiedice această barbarie, vorbim despre un scandal al moralităţii, iar dacă nu a putut să facă asta, este vorba despre un eşec al aparatului administrativ de stat”.

Maghiarii din Transilvania au aflat la sfârşitul lunii aprilie că Primăria Dărmăneşti, aflată aproape de cimitir, a amenajat, în mod arbitrar, o parcelă românească în cimitirul maghiar din Primul Război Mondial. Joi, la cimitir au sosit mii de români care au dorit să comemoreze evenimentele istorice şi să participe la inaugurarea monumentului.

Maghiarii din zonă au încercat să împiedice acest lucru printr-un lanţ uman, însă participanţii români au pătruns în
cimitir cu forţa.

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestările care urmează să fie organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociaţii româneşti, până la reglementarea situaţiei create în jurul acestui cimitir, informează Mediafax. Câteva zeci de cetățeni români, printre care și George Simion, au intrat cu forța joi după-amiază în cimitirul eroilor din Valea Uzului, potrivit Antena 3. Cimitirul fusesee închis cu lacăt de autoritățile locale din comuna Sânmartin și Consiliul Județean Harghita.

TENSIUNI la Cimitirul din Valea Uzului de Ziua Eroilor. UDMR cere demiterea ministrului de Interne VIDEO UPDATE