Scandal în armata americană: Componente de echipamente militare electronice contrafăcute în China

După un an de investigaţii, Comitetul Serviciilor Armate din Senat a descoperit peste 1800 de cazuri de componente militare electronice, cu care sunt echipate îndeosebi avioanele de luptă, contrafăcute în uzine clandestine din China. Este de ajuns ca o singur sistem de acest fel să se defecteze, pentru ca un avion să se prăbuşească.  

RomaniaTV.net
22 mai 2012, 08:26
Scandal în armata americană: Componente de echipamente militare electronice contrafăcute în China

Peste 70% din componentele suspecte provin din China, din uzine clandestine, după cum s-a aflat în urma anchetei iniţiate de Comitetul Serviciilor Armate din Senat, care a condamnat părţile slabe ale reţelei americane de achiţionare de componente pentru industria militară, precum şi eşecurile repetate ale Chinei de a anihila piaţa produselor de contrabandă, informează presa americană, citată de BBC online.

O defecţiune survenită la un component-cheie al unui asemenea sistem ar putea pune indirect  în mare pericol siguranţa şi securiatea naţională, provocând astfel Pentagonului pagube mult mai mari din punct de vedere financiar, comparativ cu investiţiile pentru achiziţionarea unor echipamente sigure şi performante, a fost concluzia exprimată în raportul Comitetului.

Acesta a ţinut să precizeze faptul că o varietate de „componenete electronice mici, dar incredibil de sofisticate” a fost găsită în sistemele pentru vederea pe timp de noapte, echipamentele radio şi dispozitive GPS. Ca exemple au fost citate componente suspecte contrafăcute la elicopterele DH-60B, folosite de Marina americană, la avioanele cargou C-130J şi C-27J şi la avionul Marinei P-8A Poseidon. Comitetul din Senatul american a mai spus că, după China, Marea Britanie şi Canada vor fi în curând alte principale surse de produse contrafăcute.

Membrii Comitetului american au vrut chiar să se deplaseze în China, pentru a face la faţa locului o investigaţie în legătură cu componenetele contrafăcute şi pentru a discuta cu oficilalităţile chineze despre cum se poate rezolva această proble. Însă chinezii au preferat să păstreze tăcerea şi le-au refuzat oficialităţilor americane  acordarea de vize pentru a veni în China.