Scandal în coaliţie. Află în ce condiţii UDMR va susţine comasarea alegerilor

UDMR nu este de acord cu reducerea numărului de parlamentari. Liderii Uniunii au anunţat că vor susţine comasarea alegerilor doar dacă se păstrează sistemul electoral actual şi numărul de parlamentari. PDL e pe invers. Vrea scăderea numărului de aleşi şi trecerea la Parlament unicameral.

RomaniaTV.net
06 dec. 2011, 11:04
Scandal în coaliţie. Află în ce condiţii UDMR va susţine comasarea alegerilor

Noi disensiuni apar în coaliţia de guvernare. UDMR nu vrea să sprijine PDL, în demersul de comasare a alegerilor, în orice condiţii.

Grupurile parlamentare ale UDMR au decis astăzi că vor susţine comasarea doar dacă se va păstra sistemul electoral actual şi numărul de parlamentari din prezent.

„Concluzia grupurilor reunite a fost că noi păstrăm sistemul electoral actual şi numărul de parlamentari, sistemul proporţional nu este un sistem perfect, dar este un sistem care asigură reprezentare proporţională, numai aşa vom putea susţine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare”, a anunţat liderul UDMR, Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

Kelemen Hunor a precizat că UDMR dorea un sistem electoral mixt, dar fără susţinerea partenerilor de coaliţie acest lucru nu poate fi realizat, aşa că rămâne actualul sistem uninominal, ” cu hazardul lui”.

Liderul UDMR a adăugat că legile electorale trebuie să rămână aşa cum sunt deoarece nu mai pot fi modificate până la sfârşitul anului, iar UDMR nu este de acord să se schimbe sistemul cu nouă luni înainte de alegeri.

În ceea ce priveşte varianta convenită, acum trei săptămâni, în coaliţie privind reducerea numărului de parlamentari la 388, Kelemen Hunor a precizat că aceasta nu este susţinută de PDL.

Pe de altă parte, el a arătat că nici UDMR nu este de acord cu propunerea democrat-liberalilor privind revizuirea Constituţiei şi Parlamentul unicameral.

„Niciodată nu a fost susţinut sistemul unicameral de către UDMR”, a spus Hunor.

Întrebat dacă UDMR are vreo garanţie că, dacă susţine comasarea alegerilor, nu se vor modifica legile electorale, Hunor a răspuns că nu există nicio garanţie, doar respectarea cuvântului dat şi posibilitatea sau imposibilitatea de a face acest lucru.

Liderul UDMR a mai spus că în coaliţie se va lua luni o decizie dacă se va merge pe asumarea răspunderii Guvernului sau pe un proiect de lege pentru promovarea comasării alegerilor, dar că probabilitatea de a merge pe asumarea răspunderii este mare.

În 14 noiembrie, coaliţia convenise comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012 şi reducerea numărului de parlamentari la 388 – 300 de deputaţi şi 88 de senatori.

PDL a renunţat însă la reducerea numărului de parlamentari la 388, după ce a constatat, conform Mediafax, că aplicarea unei asemenea formule avantajează UDMR, care ar câştiga mai multe mandate de senatori.

Democrat-liberalii au anunţat luni că şi-au stabilit ca obiectiv revizuirea Constituţiei în prima parte a anului 2012, în sensul trecerii la Parlament unicameral şi al reducerii numărului de parlamentari la 300, conform rezultatului de la referendumul iniţiat de Traian Băsescu.

După revizuirea Constituţiei, PDL vrea să schimbe legea electorală.

Şeful statului a ieşit public în repetate rânduri şi a pledat pentru scăderea numărului de aleşi.