Scandal în Coaliţie. Florin Cîţu anunţă că scăderea accizei la carburanţi, anunţată de PSD, contravine normelor UE

Președintele PNL, Florin Cîțu, a vorbit, miercuri, despre măsurile din energie pe care trebuie să le ia Guvernul și cu care trebuie să iasă atunci când sunt gata. "Prefer să măsurăm de 100 de ori și să tăiem o dată", a spus fostul premier.

23 feb. 2022, 17:47
Scandal în Coaliţie. Florin Cîţu anunţă că scăderea accizei la carburanţi, anunţată de PSD, contravine normelor UE

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat miercuri, la 24 de ore după ce ministrul Finanțelor a anunțat înjumătățirea accizei la carburant, că măsura contravine normelor europene.

„Automat intri în procedură de infringement”, a afirmat Florin Cîțu, fost premier. El a spus că nu poate fi negociat cu Comisia Europeană scăderea cu 50% a accizei la carburant în România. Liderul PNL a adăugat că ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), trebuie să explice de ce a anunțat acea măsură după ședința coaliției.

Vești bune pentru români! Ajutoarele de la stat care se vor majora automat de la 1 martie!

Florin Cîțu a menționat că în ședința de marți a coaliției de guvernare el a spus că este de acord cu propunerea PSD de înjumătățire a accizei la combustibil cu două condiții: dacă o astfel de măsură va duce la un preţ mai mic la pompă și dacă măsura este acceptată de oficialii europeni.

Coaliţia a validat marţi reducerea temporară, cu 50%, a accizei la carburanţi, măsură care ar scădea preţul la pompă imediat cu peste 1 leu, a anunţat, marţi, pe Facebook, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Soluţia guvernanţilor pentru scăderea preţului carburanţilor. Liderii Coaliţiei au decis reducerea cu 50% a accizei. Câciu: Măsura ar scădea imediat preţul la pompă cu peste 1 leu

„Am propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsură care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în şedinţa de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii. Am venit la guvernare să luăm măsuri care să protejeze populaţia şi firmele româneşti de impactul crizei energetice. Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluţii ce au ca scop reducerea facturilor energetice şi calmarea puseului inflaţionist manifestat la acest început de an”, a precizat sursa citată.

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, marţi, după şedinţa coaliţiei în care PSD a propus reducerea accizei la combustibili, la jumătate, că de principiu PNL este de acord, încă a ţinut să precizeze că nu ar vrea ”să luăm banii din buzunarul nostru şi să îl transmitem în buzunarele companiilor”.”Problema este că dacă nu scade preţul la pompă, cineva trebuie să răspundă pentru asta”, a mai spus liderul liberal.

Florin Cîțu a spus că „nu există nicio portiță” pentru ca înjumătățirea accizei la carburanți să fie acceptată de Comisia Europeană dacă tăierea duce acciza sub nivelul minim impus la nivel european. Astfel, e datoria ministrului finanțelor, Adrian Câciu (PSD), să explice de ce a anunțat reducerea accizei, a adăugat acesta.

Liberalul a mai acuzat faptul că în urma afirmațiilor lui Câciu, unele firme au mărit prețul la combustibil:

„Cred că este datoria ministrului de Finanţe să vină să spună. El a propus-o, eu am atras atenţia asupra unor lucruri şi în şedinţa de ieri. Am fost sceptic că o măsură luată pentru trei luni de zile care costă 3 miliarde ar ajuta foarte mult, vă daţi seama că, dacă luăm pentru tot anul, costă 9 miliarde, deci este un impact mare”
„Propunerea mea rămâne cea iniţială. Discutăm în coaliţie, nu mai anunţăm măsuri înainte şi, apoi, când avem o decizie ieşim cu ea. Uitaţi ce se întâmplă acum”
„În primul rând, mă interesează să nu-i mai minţim pe români. Am spus la începutul acestui mandat că e important să le spunem românilor ce putem să facem. Românii apreciază onestitatea, sinceritatea. Le spunem: atât putem să facem, asta se poate face, ce nu se poate face nu le spunem, pentru că le tot aruncăm informaţii şi oamenii îşi fac tot felul de aşteptări. Vă spun că afectează şi preţurile. (…) Am spus că trebuie să vină să spună românilor dacă i-a minţit de ce i-a mințit şi după aceea discutăm”
„Credeţi că ieri când s-a anunţat că se scade acciza nu au existat companii în piaţă care au crescut preţul ca după aceea, poate, în viitor, să-l scadă ca să zică că a scăzut? Bineînţeles. E un comportament care poate fi speculat, pentru că noi aruncăm dinainte tot felul de scenarii pe piaţă. Cel mai bine este să nu mai aruncăm asta, să venim cu decizii când le avem şi atunci să facem”
Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a anunţat marţi că a propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsură care ar reduce preţul la pompă cu peste 1 leu. „Propunerea a fost validată în şedinţa de azi (marţi – n.r.), astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris Câciu, pe Facebook.