Scandal în mediul academic la Timişoara, după referendumul pentru familie

Profesorul universitar Vasile Popovici, de la Universitatea de Vest din Timişoara, a transmis o scrisoare deschisă Mitropolitului Banatului, ÎPS Ioan Selejan, prin care îi cere să se retragă la mănăstire, după ce referendumul a fost invalidat. Acesta transmite, însă, tuturor preoţilor ortodocşi, că rolul lor nu este să se implice în iniţierea de legi şi că este ”momentul renunţării la lux, la iubirea de arginţi, la legătura veche cu un partid anume şi cu toate partidele”. Fostul premier Sorin Grindeanu a catalogat ca fiind de ”neînţeles” reacţia profesorului, rolul mitropolitului fiind important pentru comunitate.

RomaniaTV.net
08 oct. 2018, 11:16
Scandal în mediul academic la Timişoara, după referendumul pentru familie

Profesorul universitar de la Universitatea de Vest, Vasile Popovici, a transmis o scrisoare deschisă prin care solicită retragerea la mănăstire a Mitropolitului Banatului, ÎPS Ioan Selejan, scrie News.ro.

”Părinte, aţi fost între iniţiatorii acestui referendum, deşi rolul dumneavoastră ca ierarh nu e câtuşi de puţin să iniţiaţi legi. Căderea referendumului ar trebui să fie un moment de reflecţie profundă – pentru dumneavoastră ca şi pentru acei preoţi care s-au implicat în politică şi-n treburi lumeşti, de aici şi din toată ţara. Mesajul pe care l-au transmis cetăţenii români ieri şi azi e clar ca lumina zilei pentru ierarhii bisericii noastre ortodoxe: e momentul renunţării la lux, la iubirea de arginţi, la legătura veche cu un partid anume şi cu toate partidele. E de multă vreme momentul să uitaţi de milioanele de la buget. E momentul, Părinte, să redescoperiţi creştinismul, care înseamnă iubire necondiţionată pentru aproapele şi mai ales pentru aproapele în nevoie. E momentul, Părinte, să vă reîntoarceţi la operele sociale, cu modestie şi dedicaţie curata. E momentul, Părinte, o tot repet, să vă lepădaţi ca de Necuratul de tentaţia politică. La ora bilanţului nu numai liderii politici trebuie să-şi prezinte demisiile, ci şi preoţii implicaţi în această făcătură. Dvs cel dintâi. Să vă luaţi haina călugăriei şi să vă retrageţi în meditaţie şi penitenţă lungă”, a scris Popovici în scrisoarea sa.

Profesorul universitar mai spune că, în calitate de iniţiator al demersului, ÎPS Ioan Selejan ar trebui să se gândească de unde va returna 35 de milioane de euro, costurile referendumului.

”Să faceţi bine, ca iniţiator al demersului, să vă puneţi întrebarea grea, grea de tot, de unde returnaţi la vistieria statului cele 35 de milioane de euro, cât ne-a costat fantezia dumbeavoastră de aventurier în lumea legilor lumeşti. Şi nu uitaţi: e momentul, Părinte, să vă retrageţi la mănăstire, spre iertarea păcatelor şi îndreptarea minţii! Ieri şi azi vi s-a transmis un semn de la oameni, care nu poate fi decât un semn de sus. Ascultaţi-l cu mare atenţie! Dumnezeu să vă lumineze întru luarea celei mai bune decizii. Bine ar fi s-o luaţi chiar mâine. Nu e scăpare!”, a mai scris Popovici.

Prima reacţie, după scrisoarea lui Vasile Popovici a venit din partea fostului premier Sorin Grindeanu care spune că e de neînţeles scrisoarea transmisă de profesor.

”Numărătoarea voturilor de la referendum s-a încheiat de puţin timp, invalidarea nu poate fi pusă nicio secundă sub semnul întrebării, iar dacă aceasta a fost voinţa poporului, trebuie să o acceptăm. Aşa este normal şi constituţional. Cum era de aşteptat, se caută responsabili pentru numărul insuficient de voturi, se aduc acuze şi se arată cu degetul. În vâltoarea evenimentelor, însă, apar şi anumite personaje cu idei ciudate, ca să nu le numesc altfel, şi mă refer la Vasile Popovici, care cere demisia Mitropolitului Banatului, Ioan, şi retragerea Înalt Preasfinţiei Sale la mănăstire. Atacul lui Vasile Popovici la adresa Mitropolitului Banatului este de neînţeles, lipsit de substanţă şi bun simţ. Bănăţenii ştiu ce înseamnă ÎPS Ioan pentru biserică, dar mai ales pentru comunitate. A reuşit în puţinii ani de când păstoreşte biserica din Banat să se implice activ în societate, să fie o voce raţională şi un model pentru mulţi dintre noi. ÎPS Ioan a dat o nouă faţă bisericii, a coagulat în jurul său bănăţenii şi ne-a făcut să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă. Blândeţea şi dedicarea sa sunt într-un real contrast cu oameni de genul lui Vasile Popovici, care a ales greşit omul pe care să îl atace, căutând, probabil, să iasă din anonimatul în care trăieşte”, a scris Grindeanu.

Potrivit ultimelor date prezentate, luni, de către Biroul Electoral Central la referendumul pentru modificarea Constituţiei în sensul redefinirii familiei au participat 21,08% dintre persoanele cu drept de vot.