SCANDAL ÎN PNL: Crin Antonescu îi cere demisia ministrului Daniel Barbu VIDEO

Crin Antonescu, preşedintele PNL, îi sugerează lui Daniel Barbu, ministrul Culturii, să-şi dea demisia pentru declaraţiile acestuia faţă de bolnavii cu HIV. Antonescu nu i-a cerut direct demisia, dar a precizat că, la începutul săptămânii viitoare, va avea loc o discuţie în partid asupra acestui subiect.

11 dec. 2013, 11:05
SCANDAL ÎN PNL: Crin Antonescu îi cere demisia ministrului Daniel Barbu VIDEO

Daniel Barbu ar putea fi dat afară din Guvern. Crin Antonescu i-a sugerat liberalului de la ministerul Culturii să-şi dea demisia. „E greu să-ţi imaginezi care este resortul unei asemenea gafe. E greu de înţeles cum oameni care au citit atâtea cărţi şi care au scris câteva cărţi bune să facă asemenea declaraţii. Nu am apucat, din cauza agendei încărcate, să discut cu domnul Barbu. Dar punctul meu de vedere este următorul, că indiferent de conjunctură, astfel de declaraţii sunt de natură să genereze demisia unui ministru”, a declarat liderul liberal.

La rândul său, Daniel Barbu a spus că „regretă profund” „comparaţia nefericită” între bugetul programului de prevenire HIV şi bugetul programelor ministerului pe care îl conduce şi îşi cere scuze „tuturor celor care s-au simţit ofensaţi ori lezaţi de aceste afirmaţiile inadecvate”.

Duminică, ministrul Daniel Barbu a participat la o serie de manifestări denumite SpectActor de la Teatrul Naţional din Craiova, iar, la finalul acestora, a răspuns mai multor întrebări venite din rândul celor prezenţi în sala de spectacole.

Printre răspunsurile ministrului s-a numărat şi cel în care a făcut referire la suma mare alocată pentru programul de prevenire şi combatere HIV/SIDA: „La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înţeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”, a spus ministrul Daniel Barbu.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) se autosesizează în legătură cu declaraţiile ministrului Culturii, Daniel Barbu, privind banii alocaţi pentru programul naţional de prevenire şi combatere a infectării cu HIV, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX preşedintele instituţiei, Csaba Asztalos.

CNCD va analiza, într-o şedinţă viitoare a Colegiului director, declaraţiile lui Barbu, sub aspectul discriminării şi încălcării demnităţii persoanelor infectate cu HIV, a mai spus Asztalos.

De asemenea, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a transmis, într-un comunicat, că declaraţia ministrului Daniel Barbu este o jignire adusă pacienţilor cu acest virus, anunţând că îl va reclama pe demnitar la CNCD. Totodată, UNOPA solicită scuze din partea ministrului Culturii, pentru aprecierile pe care le-a făcut legat de tratamentul pacienţilor seropozitivi, precum şi o poziţie oficială a Guvernului faţă de cele declarate de acesta.

Ministerul Sănătăţii a transmis, la rândul său, că apreciază drept neinspirată şi inadecvată comparaţia între finanţarea programului anti-HIV/SIDA şi cea a festivalurilor culturale, instituţia precizând că problema HIV/SIDA este una de sănătate publică şi trebuie tratată cu responsabilitate.