Scandal în presă, după acţiuni de spionaj la nivel înalt. Un ziarist a pătruns prin Zoom în şedinţele rivalilor

Un reporter Financial Times a accesat apeluri private ale jurnaliştilor de la The Independent şi Evening Standard, trăgând cu ochiul la conferinţele de pe Zoom, în timp ce se discuta despre reducerilor salariale și alte probleme din timpul pandemiei de coronavirus.

27 apr. 2020, 17:10
Scandal în presă, după acţiuni de spionaj la nivel înalt. Un ziarist a pătruns prin Zoom în şedinţele rivalilor

Mark Di Stefano a accesat reuniuni private organizate pe Zoom de The Independent și The Evening Standard, în timp ce jurnaliștii erau informaţi despre măsuri care îi afectau direct, din cauza pandemiei de COVID-19. O anchetă The Independent relevă că în fişiere a fost înregistrat un cont cu adresa de e-mail FT.com a lui Di Stefano, care s-a conectat joi, timp de 16 secunde, la apelul video privat adresat personalului The Independent. Video-ul apelantului a fost dezactivat, dar jurnaliștii au văzut numele său fulgerând pe ecran înainte de a părăsi întâlnirea.

Citeşte şi Aplicaţia pe care o foloseşte toată planeta, investigată de FBI. Fondatorul a vândut deja acţiuni de 38 de milioane de dolari

 Cinci minute mai târziu, un cont separat s-a alăturat apelului, de data aceasta fără nume. Din nou imaginea video a fost oprită, astfel încât pe ecranul ecranului a apărut doar un pătrat negru, pe care l-au văzut cele aproximativ 100 de persoane care au participat la şedinţă. Contul de utilizator anonim, care a rămas în ședință până la sfârșit, s-a dovedit ulterior a fi legat de telefonul mobil folosit de același reporter de la Financial Times. Mai mult, Di Stefano a postat cele aflate pe Twitter, în timp ce personalului The Independent încă i se spunea explicau detaliile și motivele din spatele reducerilor salariale. Ancheta The Independent arată, de asemenea, faptul că adresa legată de telefonul mobil al lui Di Stefano este legată şi de o conectare la o şedinţă a Evening Standard, în care se anunța de asemenea o serie de măsuri, între care reduceri salariale de la data de 1 aprilie. Şi în acest caz Di Stefano a făcut apoi publice detaliile, pe Twitter.

Utilizarea aplicaţiei de apeluri video Zoom a crescut vertiginos în ultimele luni, în timp ce milioane de oameni din întreaga lume nu mai merg la birouri şi şi a fost folosită inclusiv de Guvernul britanic pentru a comunica pe durata pandemiei.

În ceea ce-l priveşte pe Di Stefano, el este cercetat acum de Financial Times. El s-a alăturat acestei echipe în luna ianuarie, venind de la Buzzfeed, unde îşi căpătase reputaţia de un ziarist cu rse rapide şi bârfe din zona mass-media, el povestind noutăţile şi celor aproximativ 100.000 de urmăritori de pe Twitter.