Scandal în Senat: parlamentarii PSD au părăsit şedinţa, în semn de protest faţă de modalitatea de vot

Senatorii PSD au părăsit, marţi, pentru a doua oară în această legislatură, plenul Senatului, în semn de nemulţumire faţă de procedura de vot mixt agreată de majoritatea parlamentară - pe tabletă şi telefonic.

06 apr. 2021, 19:18
Scandal în Senat: parlamentarii PSD au părăsit şedinţa, în semn de protest faţă de modalitatea de vot

Scandal în Senat pe tema metodei de vot. Săptămâna trecută, pe 29 martie, proiectul de aprobare a OUG 166/2020 a fost votat pe tabletă şi s-au înregistrat 66 de voturi „pentru”, 37 ‘împotrivă’ şi 3 abţineri. În cazul acestui act normativ, ce are caracter organic, sunt necesare 69 de voturi.

În urma şedinţei Comitetului liderilor, liderul senatorilor PNL, Virgil Guran, a precizat că s-a stabilit ca votul în Senat să fie pe tabletă şi telefonic „până în momentul când tabletele vor funcţiona foarte bine”.

Votul pentru respingerea OUG 166/2020 a fost dat ulterior atât pe tabletă, cât şi telefonic, nefiind întrunite nici în acest caz 69 de voturi ‘pentru’, motiv pentru care procedura este reluată în prezent.

Senatorii PSD s-au retras, pe 29 martie, din sala de plen, nemulţumiţi fiind că votul, în urma reexaminării OUG 166/2020 de modificare a Legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în economie, a fost acordat atât pe tabletă, cât şi telefonic.

Dacă săptămâna trecută votul a fost întrerupt după ce OUG 166/2020 a fost votată, marţi acesta continuă pentru toate actele normative dezbătute în plen şi înscrise pe ordinea de zi.

Scandal în Senat. PSD contestă votul telefonic

Liderul grupului senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a pledat marţi, din nou, în plenul Senatului, pentru prezenţa fizică a senatorilor şi pentru un vot exclusiv pe tabletă.

„Este evident că electoratul, că oamenii de acasă, care sunt forţaţi să meargă la muncă indiferent de condiţiile pandemice, se pot gândi că parlamentarii lor iubiţi, distinşii lor parlamentari pot fi ori cu picioarele pe pereţii dormitorului, ori la plajă când sunt sunaţi cu telefonul, care este telefon fără imagine. În consecinţă, în acest moment, revenim cu aceeaşi decizie pe care am avut-o şi data trecută, până la decizia de a avea un vot pe tablete exclusiv, grupul senatorial al PSD părăseşte sala de plen şi nu participă la acest vot”, a afirmat Romaşcanu, conform Stiripesurse.

Liderul grupului liberal din Senat, Virgil Guran, a menţionat că procedura de vot (n.r.- tabletă+telefonic) a fost stabilită în comun acord cu toate grupurile parlamentare şi că prezenţa fizică a tuturor senatorilor se face doar când votul este exprimat prin buletine sau cu bile.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, după ce FMI şi-a îmbunătăţit prognoza privind economia României: „Creşterea este doar pe hârtie. Pentru români este doar sărăcie!”