Scandal între USR PLUS şi Biserică privind înfiinţarea unui centru de vaccinare în Catedrala Neamului

Deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu şi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei au avut un schimb de replici legat de propunerea de a fi creat un centru de vaccinare la Catedrala Mântuirii Neamului.

10 mai 2021, 20:22
Scandal între USR PLUS şi Biserică privind înfiinţarea unui centru de vaccinare în Catedrala Neamului

A fost scandal între USR PLUS şi Biserică privind înfiinţarea unui centru de vaccinare în Catedrala Neamului. Deputatul Emanuel Ungureanu a afirmat că ar trebui să existe centre de vaccinare în biserici.

„Trebuie să încurajăm vaccinarea și, cu siguranță, biserica este un loc unde ne rugăm și pentru suflet și pentru trup. Ce poate fi mai frumos decât să vedem, că în atâtea alte situații, că Biserica este un partener foarte bun al statului.

Trebuie să înțelegem că acest mesaj care s-ar da ar fi un mesaj foarte puternic pentru populația mai în vârstă, pentru cei care au probleme grave de sănătate, pe care trebuie să îi protejăm”, a declarat Emanuel Ungureanu la Antena3.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a catalogat drept „inadecvată” propunerea USR PLUS.

„Înființarea unor centre de vaccinare într-un spațiu sacru, liturgic, al bisericilor ortodoxe din România, este inadecvată.

Pentru că autoritățile nu au solicitat în nicio clipă în dialogul de peste un an, un astfel de lucru. Dacă autoritățile nu au solicitat așa ceva, firește că nici Biserica nu poate vorbi despre o asemenea situație.

În legătură cu Catedrala Națională, se desfășoară de câțiva ani de zile și va mai dura, un șantier. În acest spațiu nu există posibilitatea de a pătrunde. Se lucrează, există muncitori, nu există avize nici măcar pentru vizitare, cu atât mai puțin ar putea fi avize sanitare pentru un astfel de centru”, a afirmat Vasile Bănescu, potrivit sursei citate.â

Citeşte şi: Traian Băsescu, despre campania de vaccinare: „Mesajul Patriarhului a fost foarte important. Guvernul a greşit când a intrat în conflict cu Biserica”

Scandal între USR PLUS şi Biserică: „Această presiune, chiar provocare, adresată Patriarhului României de a se vaccina public, ea iese din limitele eleganței și a bunului simț”

De asemenea, Vasile Bănescu a reacţionat, în condiţiile în care deputatul Emanuel Ungureanu a sugerat că Patriarhul Daniel ar trebui să se vaccineze pentru a da un exemplu.

„În legătură cu această ușoară presiune, chiar provocare, adresată Patriarhului României de a se vaccina public, ea iese din limitele eleganței și a bunului simț, pentru că nimeni nu este obligat să se vaccineze public.

Vaccinul este un act liber, voluntar și este dictat de un profil medical, pe care ar trebui să îl luăm în considerare când decidem astfel de lucruri.

A soma pe cineva să se vaccineze, ca să dea un exemplu, mi se pare la fel de inadecvat ca și prima solicitare”, a precizat Bănescu.

Citeşte şi: Patriarhul Daniel, mesaj pro-vaccinare de Paşti: „Numărul mare de credincioşi la Mormântul Sfânt s-a datorat vaccinării”