Scandal la Ditrău! Localnicii refuză să accepte doi cetăţeni din Sri Lanka angajaţi la o brutărie. Reprezentanţii UDMR fac apel la calm

Doi cetăţeni din Sri Lanka au fost angajaţi legal la o brutărie din Ditrău, judeţul Harghita, iar localnicii cer expulzarea acestora. Demersul este susţinut şi de preotul din localitate, iar comunitatea se va reuni, sâmbătă, într-o adunare publică.

RomaniaTV.net
31 ian. 2020, 10:22
Scandal la Ditrău! Localnicii refuză să accepte doi cetăţeni din Sri Lanka angajaţi la o brutărie. Reprezentanţii UDMR fac apel la calm

Scandalul din localitatea Ditrău este comentat de reprezentanţii UDMR care au transmis, vineri, că nu pot accepta incitarea la ură şi face apel la calm. La rândul său, Avocatul Poporului, Renate Weber, a transmis că va face o anchetă.

„UDMR nu poate accepta incitarea la ură împotriva unor oameni de altă culoare sau care vorbesc altă limbă, cum sunt emigranţii din Sri Lanka, angajaţi brutari în Ditrău, judeul Harghita, reprezentanţii Uniunii făcând apel la calm”, a transmis, vineri, UDMR.

Citeşte şi: Globalizare la Ditrău, în Harghita! Localnicii au expulzat doi brutari din Sri Lanka. „Dumnezeu ştie de ce pot fi capabili”

La rândul său, Avocatul Poporului a anunţat, la RFI, că va face o anchetă în comună, considerând că agresivitatea localnicilor este „greu de înţeles”.

„Am văzut în relatările din presă, noi nu am primit nicio sesizare, dar pe baza a ceea ce am văzut în presă, evident şi noi ne vom sesiza din oficiu şi vom demara propria noastră anchetă la faţa locului. Trebuie să recunosc însă că este şi trist şi revoltător, în acelaşi timp, în sensul în care în general, comunităţile noastre locale erau percepute ca fiind comunităţi primitoare. De unde până unde această dorinţă extrem de agresiv exprimată de respingere a unor persoane din altă ţară, care au venit să muncească aici, aşa cum şi de la noi din ţară unii muncesc în altă parte, îmi este greu de înţeles, dar probabil că toată retorica păguboasă purtată de-a lungul anilor în legătură cu ceea ce înseamnă şi fenomenul migraţiei şi fenomenul refugiaţilor şi spun o retorică păguboasă, pentru că din păcate, au fost portretizaţi cei care sunt străini ca fiind potenţiali inamici. Iată că asta dă roade încetul cu încetul, se sădeşte în mintea oamenilor o senzaţie de teamă, de frică. Ar trebui să avem alte abordări, pornind de sus până jos, tocmai pentru ca astfel de situaţii să nu se întâmple”, a declarat Renate Weber, potrivit News.ro. 

Citeşte şi: Avocatul Poporului, despre legea care elimină pensiile speciale. „Sunt motive multiple de neconstituţionalitate”

Aceasta consideră că este vorba şi de o lipsă de informare a localnicilor: „Eu cred că pe de o parte e o lipsă de informare, dar pe de altă parte, cred că acele persoane au fost victime, poate chiar cu ghilimele, dar victime ale unor campanii de dezinformare chiar care s-au purtat. Aduceţi-vă aminte că atunci când s-a pus problema cotelor obligatorii de refugiaţi, am avut în ţară, din păcate, la nivelul retoricii publice prezentate doar situaţii care erau de fapt excepţii şi în sufletul oamenilor apare frica”.