Scandal monstru între CTP şi Moise Guran: Nu numai prostie alfabetizată vs. Să fim atenţi cum îmbătrânim domnule Popescu

Disputa dintre cei doi a pornit după ce Cristian Tudor Popescu l-a criticat pe Moise Guran pentru un articol publicat de acesta în anul 2014.

RomaniaTV.net
06 feb. 2020, 11:27
Scandal monstru între CTP şi Moise Guran: Nu numai prostie alfabetizată vs. Să fim atenţi cum îmbătrânim domnule Popescu

CTP a scris, într-un articol din Republica, afirmaţia pe care Moise Guran, scrisă pe blog în contextul invadării Ucrainei de către forțele sprijinite de Rusia: ”Începând din 1866, la rebeliunea de la Iaşi, montată tot de agenţi ruşi, urmând cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma şi ţărani înfometaţi, şi oraşeni manipulaţi, şi anticomunişti cinstiţi. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat, la fel cum este, acum, în pericol Ucraina”, scrie g4media.ro.

Gazetarul a reacţionat în articolul de pe Republica.ro și în pastila radio de la Europa FM: „Afirmația că împușcarea a mii de țărani de către armată în 1907 a fost necesară, pentru că altfel desculții dărâmau regatul României, este o tâmpenie de dreapta extremă înfiorătoare. Până aici, dl Guran poate fi încadrat în categoriile „capacitate intelectuală scăzută, lipsă de discernământ, manipulabil”, cum o face Asociația 17 decembrie Timișoara, a răniților și familiilor îndoliate din Revoluție. Însă a spune că armata a făcut bine că a tras în cetățenii revoltați ieșiți în stradă în decembrie 1989, la Timișoara, la București, la Sibiu, la Cluj și în alte orașe ale țării, deoarece altfel România ar fi sucombat ca stat, nu înseamnă numai prostie alfabetizată. Nu înseamnă numai ceaușism congenital. Înseamnă o hâzenie pură, clocind în miezul sufletului”.

Citeşte şi: CTP, despre revolta de la Ditrău: Aici este vorba de o propagandă, „în afară de maghiari, restul nu prea sunt oameni”

Într-o intervenție la Europa FM, Moise Guran i-a răspuns lui CTP.

„Articolul pe care l-am scris în 2014 era în contextul invadării Ucrainei de către ruși. Tot articolul era despre state slabe care nu știu niciodată ce le-a lovit când Rusia intervine… Opiniile sunt libere. Poate opinia mea a fost greșită, categoric a fost greșită în privința modului în care am formulat-o și care ar fi putut lăsa de înțeles că eu aș fi justificat omorârea civililor la Revoluție.

Aceasta e o interpretare răutăcioasă pur și simplu. În legătură cu atacurile pure la persoană pe care dl Popescu le-a desfășurat folosind Europa FM și site-ul Republica: mie mi-a făcut mare plăcere să dezbat cu dl Popescu la Europa FM, aș mai face oricând cu aceeași plăcere, am un respect deosebit pentru domnia sa și i-aș transmite un singur lucru: să fim atenți cum îmbătrânim, domnule Popescu. Atât am avut de spus”, a declarat Guran.