SCANDAL RASIST la Euro 2012. Olanda solicită toleranţă zero

Căpitanul reprezentativei Olandei, Mark van Bommel, a declarat într-un interviu pentru "De Telegraaf" că atât el, cât şi colegii săi au auzit strigăte precum cele de maimuţă la antrenamentul de miercuri, confirmând astfel caracterul rasist al comportamentului unor persoane aflate în tribune, pe stadionul din Cracovia. VEZI PROGRAMUL EURO 2012

RomaniaTV.net
08 iun. 2012, 10:17
SCANDAL RASIST la Euro 2012. Olanda solicită toleranţă zero

Joi s-au manisfestat primele semne de rasism la Euro 2012, victime fiind fotbalişti din naţionala Olandei. Iniţial UEFA nu a comentat incidentul, însă căpitanul naţionalei Olandei, Mark Van Bommel a ieşit public, într-o conferinţă de presă şi a condamnat gesturile fanilor polonezi.

Am auzit cu toţii strigăte de maimuţă. Nu putem să acceptăm asta. Noi am reacţionat bine şi situaţia s-a rezolvat„, a spus Van Bommel, făcând referire la faptul că selecţionerul Bert van Marwijk s-a dus cu jucătorii în partea opusă a terenului, la începutul şedinţei de pregătire. „Dacă în timpul turneului chiar şi unul singur dintre noi se va confrunta cu astfel de strigăte vom merge imediat la arbitru şi îi vom cere să intervină„, a adăugat fotbalistul.

Miercuri, preşedintele UEFA, Michel Platini, a amintit că forul european a luat o măsură importantă în urmă cu doi ani, „permiţându-le arbitrilor să oprească temporar sau definitiv meciul în situaţii de rasism”. „Şi noi îi vom susţine dacă vor suspenda meciul”, a precizat Platini.

UEFA a confirmat, joi, că a fost ţinta unui mic protest la antrenamentul deschis publicului susţinut de naţionala Olandei la Cracovia, după cum a scris presa olandeză, dar a negat informaţiile privind caracterul rasist al manifestării spectatorilor.

Potrivit De Telegraaf, în timpul încălzirii jucătorilor, o mică parte din cei 25.000 de spectatori ar fi strigat ca maimuţele către jucătorii de culoare din naţionala olandeză.

Conform UEFA, reprezentanţii săi de la faţa locului şi membrii echipei Olandei au spus că nu au remarcat vreo manifestare cu caracter rasist. UEFA a precizat în schimb că suporterii polonezi şi-au manifestat nemulţumirea faţă de forul european şi de organizatori, ca urmare a nedesemnării, în urmă cu trei ani, a Cracoviei ca oraş-gazdă pentru Euro-2012.

Un reporter de la postul de radio olandez RNW susţine că au existat provocări, unele cu caracter rasist, însă acestea au încetat în foarte scurt timp, după intervenţia stewarzilor.

VEZI UNDE SE TRANSMIT MECIURILE EURO 2012