Scandal uriaş de presă, în Ungaria. Un redactor şef a fost concediat după ce a publicat o poză cu premierul Viktor Orban şi familia

Concedierea miercuri a unui redactor şef după publicarea de către săptămânalul său a unei fotografii cu prim-ministrul Viktor Orban înconjurat de familie a suscitat noi îngrijorări privind libertatea presei în Ungaria

02 sept. 2020, 16:29
Scandal uriaş de presă, în Ungaria. Un redactor şef a fost concediat după ce a publicat o poză cu premierul Viktor Orban şi familia

Fotografiile, făcute publice de Orban anterior pe site-ul său de internet, îl arată pe şeful guvernului la domiciliu în compania soţiei sale şi a celor cinci copii în vârstă de 16 până la 31 de ani. Imaginile au ilustrat un articol privind politica de stimulare a natalităţii în Ungaria, publicat în această săptămână în revista 168 Ora. „Îngrijorătoare din punct de vedere etic”, această alegere editorială „a depăşit limitele prostului gust” amestecând viaţa privată şi subiectele politice, a estimat proprietarul acestei reviste, Pal Milkovics, citat de presă.

Copiii trebuie să fie protejaţi indiferent care este rolul jucat de părinţii lor„, a pledat Milkovics, care a dat asigurări că a luat decizia fără a se face presiuni asupra sa. „Ei nu trebuie instrumentalizaţi sau să devină ţinte„, a adăugat el.

Citeşte şi Comisia Europeană, avertisment pentru Ungaria: „Nu poate să existe o discriminare pe bază de naţionalitate între cetăţenii europeni”

Decizia sa intervine după demisia la sfârşitul lui iulie a redactorilor unui reputat site independent în Ungaria, Index.hu, care se temeau că-şi vor pierde independenţa faţă de Viktor Orban după concedierea redactorului şef. În timpul mandatelor lui Viktor Orban, media publice au devenit o antenă a politicii guvernului, în timp ce apropiaţi ai puterii au cumpărat sectoare întregi din media private. Aceste transformări au contribuit la declanşarea, la sfârşitul lui 2018, a unei proceduri excepţionale pentru risc de „încălcare gravă” a valorilor Uniunii Europene (UE).

Ungaria, membră a UE din 2004, se află pe locul al 89-lea din 180 în clasamentul mondial al libertăţii presei publicat de ONG-ul Reporters sans frontieres (RSF). Ea se afla pe locul al 23-lea atunci când Orban a revenit la putere, în 2010.

RSF cere instituţiilor europene să condiţioneze distribuirea fondurilor UE de respectarea statului de drept şi de sancţionarea inechităţii ajutoarelor publice către media. „În 2017, Index.hu nu a primit decât 4,5% din publicitatea de stat destinată media online, în timp ce concurentul său pro-guvernamental Origo, cu o audienţă comparabilă, a fost ales pentru 44,% dintre reclame„, a precizat RSF într-un comunicat. În 2019, un ONG, un post de radio şi un europarlamentar ungar au depus o plângere pe această temă la instanţele comunitare.