Scandal uriaş în benzinării. FORT anunţă proteste masive şi cere plafonarea preţurilor la pompă

Reprezentanţii FORT încurajează totodată persoanele juridice „să susţină prin toate mijloacele legale protestele ce urmează să se desfăşoare la intrarea în staţiile de alimentare din întreaga ţară”.

13 iun. 2022, 20:40

Proteste masive în benzinării. Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Guvernului României plafonarea preţurilor carburanţilor la tarife maximale după modelul statelor vecine, se menţionează într-un comunicat remis luni de organizaţie, relatează Agerpres. Tranportatorii vorbesc despre o scumpire accelerată, cu până la 3 lei, în luna iulie.

„Aceasta este unica soluţie ce se poate aborda pe termen scurt pentru consumatorii persoane fizice şi juridice, până când toţi factorii instituţionali rezolvă dilema sau trilema economică ce a generat fenomenul de la pompe”, se menţionează în document.

Protest împotriva preţului carburanţilor la benzinării. Mai mulţi şoferi au blocat pompele staţiilor de alimentare
Reprezentanţii FORT încurajează totodată persoanele juridice „să susţină prin toate mijloacele legale protestele ce urmează să se desfăşoare la intrarea în staţiile de alimentare din întreaga ţară”.

„Ţări precum Ungaria şi Slovenia, în care politicienii nu invocau stocurile de ţiţei ce ar trebui să ne liniştească pe toţi, aşa cum se întâmpla în urmă cu trei luni în România, au plafonat preţurile carburanţilor pentru consumatorii interni, persoane fizice şi juridice. Ne dorim să aflăm la 3 luni de la acele declaraţii, de la orice oficial al statului român, care este legătura între stocurile invocate şi preţurile de la pompă. Se pare că acest guvern, nu a găsit încă, în trei luni, un specialist care să răspundă întrebării de mai sus”, precizează sursa citată.

FORT salută totodată iniţiativa legislativă parlamentară prin care cota TVA aplicată în serviciile publice de transport rutier de pasageri ar urma să scadă la 5% însă, solicită Guvernului ca aceasta să ia forma unei Ordonanţe de urgenţă pentru a putea avea efecte imediate, urmând ulterior să fie transmisă Parlamentului pentru promulgarea prin lege.

„Fără aceste măsuri, atât sectorul transporturilor dar şi celelalte activităţi economice şi sociale se blochează în contextul în care pentru luna iulie au fost deja anunţate, «pe surse», preţuri la pompe cu 3 lei mai mari în medie decât cele actuale”, au mai precizat reprezentanţii transportatorilor rutieri.

Protest împotriva prețului carburanților! Mai mulți ieșeni au blocat accesul în benzinării! Situaţie similară la Ploieşti, Tg. Jiu sau Constanţa

În urma nemulțumirilor cauzate de continua creștere a tarifului combustibilului din ultima perioadă, mai mulți cetățeni din diferite părți ale țării s-au mobilizat pentru a organiza un protest împotriva prețului carburanților. Lumea a început să iasă în benzinării și în Iași în cursul zilei de luni, 13 iunie.

Având în vedere că prețul carburanților a depășit 9 lei pe litru, mai multe persoane au creat o pagină pe Facebook denumită „Protest împotriva prețului carburanților”, unde oamenii încep să se organizeze pentru a ieși la manifestații publice în mai multe benzinării ale țării.

În ce constă acest protest împotriva prețului carburanților
Recent, un grup de nemulțumiți a creat un grup pe Facebook pentru a se putea organiza în vederea realizării unui protest împotriva creșterii continue a prețului carburanților. În urma mai multor discuții, o parte dintre membrii grupului au luat inițiativa și au ieșit în stradă, mai exact în benzinării, blocând accesul la pompele de alimentare. Mișcarea nu este încă foarte bine definitivată, multă lume propunând diverse inițiative, iar deciziile se iau în urma sondajelor de opinie realizate pe platforma de socializare.

Grupul a adunat în prezent 11.000 membri din toată țara. Aceștia încă dezbat modalitatea optimă de a protesta și data în care să fie organizate aceste manifestări pentru a asigura un număr cât mai mare de participanți, având în vedere că, în timpul săptămânii, în prima parte a zilei, marea majoritate dintre ei sunt la muncă și le-ar fi dificil să participe la protest în aceste condiții.

Sute de mii de persoane ies în stradă pentru a protesta față de scumpirea carburanților. „Ieșiți în stradă, blocați pompele”
Luni, 13 iunie 2022, grupuri mici formate din aproximativ 10-15 oameni s-au adunat în mai multe benzinării pentru a-și face nemulțumirile auzite.

În afară de blocarea accesului la pompe, au mai fost propuse abandonarea mașinilor, realizarea plății în monede și refuzul de a alimenta timp de o săptămână. Unii dintre ei au achiziționat combustibil în valoare de 10 lei și au postat poza cu bonul fiscal drept dovadă a participării la inițiativă.

Ieșenii participă la protestul național
După ce ANPC anunțase sancțiuni pentru creșterea abuzivă a prețului carburanților în luna martie, tariful acestora a crescut din nou, iar asta i-a împins pe nemulțumiți să protesteze în mai multe zone ale țării.

Aceste manifestații au avut loc în mai multe centre importante din țară, printre care și Iașul. Luni, 13 iunie, în urma postării unui anunț pe grupul în cauză, aproximativ 8 persoane s-au strâns în fața benzinăriei OMV din Păcurari. Potrivit surselor, manifestația a fost una pașnică, participanții doar blocând accesul la pompele de alimentare. Adunarea a avut loc în prima parte a zilei.

Întrebată de motivul protestului, Andreea David, participantă la mișcare, a declarat că ei doresc scăderea prețurilor la pompă, dar și scăderea prețului alimentelor, a tuturor produselor și a utilităților.

„Am blocat parcarea, nu mai putea staționa nimeni timp de 2 ore, după am blocat pompele timp de câteva minute, timp în care am alimentat fiecare câte 1 litru de combustibil. Ne-am spălat geamurile, farurile, am făcut presiunea la roți și s-a mers la baie”, a explicat Andreea David.
Scopul lor, deocamdată, este acela de a mobiliza populația în vederea rezolvării acestei creșteri care li se pare nedreaptă.

Aceeași doamnă a mai menționat că vor mai fi proteste. Conform discuțiilor purtate pe grupul de Facebook, nemulțumiți se gândesc să organizeze un protest de mai mare amploare în ziua de 26 sau 30 iunie 2022 pentru a da cetățenilor care doresc să participe la manifestație timp să se pregătească.