Scandal uriaş la CE Oltenia, angajaţii ameninţă că opresc lucrul. Un milion de români ar putea rămâne fără curent electric: „Este nevoie de o reglementare urgentă în sistemul energetic național”

Un milion de români ar putea rămâne fără curent electric, dacă unul dintre grupurile energetice ale Termocentralei Rovinari ar fi închis. Angajaţii Complexului Energetic Oltenia ameninţă că opresc lucrul, după ce cariera de la Roşia, ce mai mare carieră de lignit din ţară, a fost închisă.

16 aug. 2022, 14:58
Scandal uriaş la CE Oltenia, angajaţii ameninţă că opresc lucrul. Un milion de români ar putea rămâne fără curent electric: „Este nevoie de o reglementare urgentă în sistemul energetic național”

Scandal uriaş la CE Oltenia. Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, susţine că România riscă să intre în criză energetică şi că este nevoie de introducerea stării de urgență în sistemul național energetic.

Scandal uriaş la CE Oltenia. Lider de sindicat: Suntem foarte săraci, iar guvernul trebuie să ia decizii

Citeşte şi Marcel Ciolacu, acuzaţii incendiare: „Pe piaţa energiei e o speculă. Sunt nişte lucruri bizare”. De ce a lipsit liderul PSD de la Zilele Marinei

„De acum peste un an de zile am declarat că ce se întâmplă la Complexul Energetic Oltenia (CEO) va afecta întreaga țară, nu doar pe angajații complexului.

Acum un an și ceva spuneam că tot ce se întampla cu Complexul Energetic Oltenia nu va lovi doar în salariați, ci și în români, în general. Sunt anumite organizații de mediu, cu sedii în state membre ale Uniunii Europene și care sunt lăsate de instituțiile românești să-și facă de cap.

Aceste organizații duc, pur și simplu, o luptă cu companiile care produc energie pe cărbune. Asta deși, din păcate, în țările lor de origine, energia încă este produsă în centrale clasice, pe cărbune. Vinovat e statul român care vede situația de criză din energie, dar nu face nimic. Ne apropiem de o iarna grea și nu e posibil să lași lucrurile așa. Cum am ajuns la actualele prețuri de pe piata de energie? Este inadmisibil! Pe producția din cărbune suntem taxați pentru poluare, dar în rest, prețurile producției nu au crescut așa de mult. Este nevoie de o reglementare urgentă în sistemult energetic național, altfel, românii vor plăti tot mai mult pentru facturi”, spune liderul Federației Naționale Mine Energie, potrivit Realitatea Plus.

Mai mult, Dumitru Pârvulescu spune că profiturile înregistrate de companiile care activează pe piața de energie din România sunt atât de mari încât le depășesc pe cele înregistrate de cei care fac trafic de arme.

„Suntem foarte săraci, iar guvernul trebuie să ia decizii. În momentul de față, 4,2 milioane de români consumă 83 de kilowați pe lună. Este nevoie de intorducerea stării de urgență. Nu mai putem vorbi de piață liberă. Nu e normal ca firmele din energie să aibă profituri care sunt mai mari ca în traficul cu armament. Produci cu 200 de lei și vinzi cu 2000 de lei. Cetățeanul plătește prin factură, dar și inflația generată de creșterea prețurilor. O țară cu resurse energetice mari ca ale României a ajuns in criză”, a mai spus liderul de sindicat.

Şi Bogdan Hossu, liderul organizației sindicale „Cartel Alfa” , este de părere că prin deciziile Guvernului de a subvenţiona facturile la energie s-a făcut, de fapt, un transfer de bani care a îmbogăţit companiile de energie.

„Justiția e în vacanță, în această perioadă, și nu are priorități clare. Legat de măsura de compensare a facturilor, am făcut o plângere la DNA pentru că valida prețurile exorbitante, iar transferul de bani a îmbogățit. Iar astaa s-a văzut în profiturile companiilor din energie, raportate pentru anul trecut, care s-au dublat, fiind rezultatul unei politici de suprataxare.

Statul a câștigat cel mai mult din această suprataxare. A fost o chestie speculativă, nu a fost nevoie de Ucraina ca să avem criză energetică în România. Ce politică verde facem, dacă nu producem pe carbune, dar importăm energie din țări care produc doar din cărbune”, a declarat Bogdan Hossu.

Citeşte şi PSD nu susţine diminuarea schemei de compensare a preţurilor la energie, spune Marcel Ciolacu: „Soluţia corectă este reglementarea”