Scandal uriaş, se taie alocaţiile copiilor români. Totul a plecat de la preţul unui Big Mac!

Uniunea Creștin Democrată (CDU) propune creșterea alocațiilor pentru copii în Germania și reducerea celor pe care statul german pe plătește copiilor în străinătate. Dacă acest lucru se va concretiza, statul german va plăti mai puțini bani copiilor români care locuiesc în România, dar ai căror părinți lucrează în Germania. O situaţie similară a avut loc în Austria anii trecuţi, cdar s-a tranşat în instanţele euroopene.
Filip Stan
20 feb. 2025, 16:12
Scandal uriaş, se taie alocaţiile copiilor români. Totul a plecat de la preţul unui Big Mac!

Campania electorală din Germania ar putea avea efecte devastatoate pentru alocaţiile copiilor români din Germania. Cu doar câteva zile înainte de alegerile generale, dezbaterea politică este dominată de problema migrației, însă alte teme importante, precum pensiile, educația, economia și criza climatică, rămân în atenția publicului. Pe lângă aceste subiecte de amploare, partidele politice propun și măsuri mai puțin mediatizate, dar cu un impact direct asupra vieții cetățenilor. CDU și CSU, partidele conservatoare din Germania, își conturează un program electoral ce include schimbări semnificative în politica de sprijin pentru familii, vizând atât creșterea alocațiilor pentru copii în Germania, cât și reducerea acestora pentru copiii care locuiesc în afara țării, scrie stiridiaspora.ro.

CDU vrea să crească alocaţiile în Germania în detrimentul migranţilor

Unul dintre obiectivele majore ale CDU este majorarea alocațiilor pentru copii. Conform programului electoral al partidului, conservatorii își propun „dezvoltarea alocației pentru copii în direcția alocației de bază a părinților”, ceea ce ar implica o creștere a sumelor alocate și automatizarea plăților imediat după naștere. Totuși, documentul electoral nu oferă detalii clare despre cum va fi implementată această reformă sau cât de mare ar putea fi majorarea.

Concedieri la TikTok. Sunt vizați angajații din Asia, dar și regiunile Europa, Orientul Mijlociu și Africa

O creștere a alocației pentru copii ar aduce un sprijin suplimentar familiilor din Germania, însă rămâne incert dacă bugetul federal ar putea suporta această povară financiară. Deja, conform unui acord stabilit între partidele din fosta coaliție guvernamentală, alocația lunară pentru copii este programată să crească de la 250 de euro la 255 de euro în 2025 și la 259 de euro în 2026.

CDU și CSU nu precizează în programul lor electoral dacă și cu cât ar putea fi majorate în plus aceste sume, potrivit publicației Merkur.de.

CDU vrea să taie alocaţiile pentru copiii care locuiesc în străinătate

Dacă pe plan intern CDU propune creșterea alocațiilor, pe plan extern susține reducerea acestora pentru copiii care locuiesc în afara Germaniei, dar ale căror familii muncesc și plătesc impozite în această țară. Programul electoral al CDU prevede că „alocațiile familiale pentru copiii care locuiesc în afara Germaniei, în state ale Uniunii Europene, ar trebui ajustate în funcție de costurile de întreținere din țara respectivă”.

În prezent, orice părinte care lucrează și plătește taxe în Germania are dreptul la alocație pentru copii, chiar dacă aceștia locuiesc într-o altă țară.

În 2023, Germania a plătit 525,7 milioane de euro în conturi bancare din afara țării pentru astfel de alocații. Cei mai mulți bani au ajuns în Polonia, care a primit 111 milioane de euro pentru 121.123 de copii ai căror părinți muncesc în Germania. Pe locul al doilea se află România, unde 31.199 de copii au beneficiat de 27 de milioane de euro în alocații.

Pentru a justifica această propunere, CDU invocă diferențele dintre costurile de trai din Germania și cele din alte țări europene. Un exemplu este oferit de indicele Big Mac, care compară prețul aceluiași produs în diferite țări. În zona euro, un Big Mac costă în medie 6,06 dolari americani, în timp ce în Polonia prețul este de 5,27 dolari.

Concedieri colective în 2025. Câţi români vor rămâne fără loc de muncă din pricina austerităţii

România nu este analizată separat, dar datele Eurostat arată că costul vieții din această țară este comparabil cu cel din Polonia.

Dacă CDU își va pune în aplicare planul, alocațiile pentru copiii care trăiesc în Polonia și România ar urma să fie reduse. Totuși, implementarea acestei măsuri ar putea fi complicată și ar presupune o creștere semnificativă a birocrației. Germania ar trebui să stabilească exact cum să calculeze nivelul de ajustare pentru fiecare țară și să creeze un mecanism administrativ pentru aplicarea diferențelor de plată.

Deși propunerea CDU de ajustare a alocațiilor în funcție de costul vieții din alte state ar putea aduce economii la bugetul federal, aplicarea sa nu este simplă. Introducerea unui sistem diferențiat de plată ar implica un volum mare de muncă administrativă și o evaluare constantă a costurilor de trai în diverse țări ale UE.

Rămâne de văzut dacă această propunere va deveni o politică oficială a unui eventual guvern CDU și dacă va trece de obstacolele administrative și juridice. În plus, măsura ar putea fi contestată la nivel european, unde uniformitatea drepturilor sociale este un subiect sensibil.

 

Austria a plătit alocațiile pentru copiii români, după ce a fost condamnată la CJUE

Un precedent există! În anii trecuţi, Curtea de Justiție a UE (CJUE) a decis că Austria a încălcat legislația europeană când a tăiat alocațiile pentru copiii românilor care lucrează în această țară. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat marți că autoritățile de la Viena au plătit, până în prezent, aproximativ 337 de milioane de euro familiilor.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a deci că Austria a încălcat legislația europeană când a decis să reducă drastic alocațiile pentru familiile de muncitori români, polonezi, slovaci și unguri, ai căror copii locuiesc în țările de origine.

Prin legea respectivă, lucrătorii români din Austria au pierdut jumătate din alocațiile pe care ar fi trebuit să le primească pentru copiii lor rămași acasă.

Indexarea alocațiilor familiale, a creditului fiscal și a altor avantaje fiscale cu nivelul de trai din alt stat membru a fost considerată discriminare indirectă pe motiv de cetățenie.

În urma acestei decizii a CEJ, dispozițiile naționale au fost abrogate. Astfel, până în prezent, au fost plătite aproximativ 337 de milioane de euro familiilor, a anunţat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Oficialul român a salutat declarațiile ministrui pentru Familie al Austriei, Susanne Raab, care a făcut anunțul privind efectuarea plăților.

UE a început procedura de infringement împotriva Austriei încă din 2019

Decizia privind reducerea alocaţiilor plătite de statul austriac cetăţenilor UE ai căror copii se află în statele de origine a fost adoptată de Parlamentul de la Viena la 24 octombrie 2018 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2019.

Noul act normativ a redus de la 172 de euro la 85 euro cuantumul prestaţiilor lunare vărsate de către Austria pentru un copil român în vârstă de trei ani şi la 97 de euro pentru un copil ungar în vârstă de trei ani.

În 2019, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement contra Austriei pentru controversata lege privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul austriac.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Acesta este cel mai murdar obiect din bucătărie. Gospodinele îl folosesc zilnic, fără să știe că este periculos
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Gabriela Firea, filmată pe ascuns în mall! A încercat să se ferească, dar nu a reuşit. Ce făcea când...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
ANAF începe verificările. Românii trebuie să-și raporteze urgent veniturile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o lună mai 2025 cum nu prea a mai fost, în România. Cum va fi vremea în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte