SCANDALOS: De ce a fost ELIBERAT Cristian Cioacă. Vezi motivarea judecătorilor

Doi judecători au decis că poliţistul Cristian Cioacă nu mai e un pericol pentru comunitate, deşi există suspiciuni că acesta şi-a ucis soţia. Halucinant este şi modul în care s-a dispus eliberarea lui Cioacă. Acesta ar fi trebuit să fie supravegheat electronic, deşi este de notorietate faptul că în România nu există, încă, astfel de dispozitive. Abia la o săptămână de la eliberare, judecătorii i-au interzis lui Cioacă să părăsească judeţul Argeş.

RomaniaTV.net
10 mart. 2014, 13:24
SCANDALOS: De ce a fost ELIBERAT Cristian Cioacă. Vezi motivarea judecătorilor

Cristian Cioacă a formulat, pe 14 februarie, două cereri: una de revocare şi alta de înlocuire a arestului preventiv. Admiterea oricărei solicitări avea drept efect punerea în libertate, doar că înlocuirea arestului presupune şi interdicţii.

Curios este modul în care cei doi judecători au motivat decizia de eliberare a lui Cristian Cioacă. Iniţial, magistraţii au fost de acord cu avocata lui Cioacă, în sensul că „suspiciunea rezonabilă” despre comiterea vreunei crime şi moartea Elodiei a dispărut.

Instanţa constată că revocarea măsurii arestării preventive a fost justificată de apărător, în esenţă, prin dispariţia suspiciunii rezonabile cu privire la săvârşirea de către inculpat a infracţiunii de omor calificat pentru care este judecat şi cu privire la împrejurarea că soţia inculpatului ar fi decedat„, se araăt în motivare.

Citeşte şi: SCANDAL la procesul lui Cristian Cioacă. Avocatul familiei Elodiei a cerut RECUZAREA judecătorului

Ulterior, judecătorii au revenit asupra raţionamentului şi nu au mai fost de acord nici cu avocata lui Cioacă, dar nici cu procurorii. Magistraţii au reţinut că, în cazul poliţistului, există în continuare suspiciunea că el şi-a ucis soţia, dar că, până la o decizie definitivă, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. După care, aceiaşi judecători, în aceeaşi motivare, scriu că Cioacă poate fi eliberat pentru că, deşi există suspiciunea că şi-a omorât soţia, nu prea mai avea rost să stea în spatele gratiilor.

Inculpatului i s-a pus în vedere că poate formula obiecţiuni, că poate cere expertize, i s-a adus la cunoştinţă faptul că se efectuează expertize criminalistice şi medico-legale, însă inculpatul nu a vrut să colaboreze de nicio manieră, speculând probabil faptul că în timpul judecăţii va putea cere refacerea lucrărilor„, se mai arată în motivare.

Magistraţii au argumentat că au trecut 15 luni de la încarcerarea poliţistului şi că se tem ca nu cumva România să fie condamnată la CEDO pentru că Cioacă a stat prea mult în arest, în aşteptarea unei decizii definitive.

„Inculpatului i s-a pus în vedere că poate formula obiecţiuni, că poate cere expertize, i s-a adus la cunoştinţă faptul că se efectuează expertize criminalistice şi medico-legale, însă inculpatul nu a vrut să colaboreze de nicio manieră, speculând probabil faptul că în timpul judecăţii va putea cere refacerea lucrărilor. (…) Nu pot fi reţinute susţinerile reprezentantului parchetului în sensul că prin condamnarea nedefinitivă s-ar fi răsturnat parţial prezumţia de nevinovăţie a inculpatului, dar nici susţinerile apărătorului inculpatului, în sensul că în urma administrării unor probe în apel ar fi dispărut suspiciunea rezonabilă cu orivire la săvârşirea de către inculpat a infracţiunii de omor calificat asupra soţiei sale”, se mai arată în motivare. 

Cristian Cioacă a fost eliberat pe 14 februarie, în ideea că nu mai poate speria comunitatea din moment ce nu are voie să conducă, să folosească arme, să participe la activităţi şi, mai mult, va fi supravegheat electronic. S-a strecurat însă o mică eroare în raţionamentul judecătorilor: poliţia nu are încă în dotare brăţări electronice.

Citeşte şi: DOCUMENT OFICIAL: De ce a fost ELIBERAT Cristian Cioacă, deşi e suspectat de UCIDEREA ELODIEI

La o săptămână de la eliberare, judecătorii i-au interzis lui Cristian Cioacă să iasă din judeţul Argeş.