Scandalos! Oamenii lui Viktor Orban din România cer autonomia, pentru ca țara noastră să intre în Schengen

Reprezentanții maghiarilor din România susțin integrarea țării noastre în Spațul Schengen, dar cu o importantă mențiune: Guvernul Nicolae Ciucă să acorde autonomia. 

28 nov. 2022, 10:53
Scandalos! Oamenii lui Viktor Orban din România cer autonomia, pentru ca țara noastră să intre în Schengen

Consiliul Național Maghiar din România (CNMT) a transmis, printr-o rezoluție, că aderarea țării noastre la Spațiul Schengen ar fi mult mai facil de realizat dacă executivul de la Palatul Victoria ar acorda minoritățile maghiare noi beneficii.

Mai mult, reprezentanții lui Viktor Orban în România au lansat acuzații grave la adresa României.

„Trebuie să constatăm, cu tristeţe, că România nu şi-a îndeplinit angajamentele cu privire la domeniul restituirilor, universitatea şi învăţământul superior de stat în limba maghiară şi educaţia ceangăilor (…)

Este trist şi îngrijorător şi faptul că în ultimii ani, incitări la ură şi discursuri de ură la adresa maghiarilor au avut loc şi la nivel de prim-ministru şi de preşedinte de stat”, se arată în rezoluţie.

 

Acuzații grave din partea secuilor și a maghiarilor, la adresa instituțiilor de stat din România

 

Săptămâna trecută, Consiliul Național Secuiesc (CNS) a solicitat ministerelor de Externe ale statelor membre Schengen ca înainte să ia orice decizie în privința României, cu privire la Spațiul comunitar, să ceară informaţii de la liderii bisericilor maghiare şi de la organizaţiile de reprezentare a intereselor maghiare din România despre situaţia din ţară a drepturilor fundamentale ale omului, printre care şi a drepturilor minorităţilor naţionale.

„Considerăm că toate statele membre ale spaţiului Schengen trebuie să cunoască comportamentul duplicitar care caracterizat atitudinea României faţă de dreptul internaţional şi cel comunitar în ultimii treizeci de ani”, au transmis secuii, printre altele.

Verdictul în legătură cu aderarea la Schengen a României, Bulgariei şi Croaţiei ar putea fi luat la cadrul şedinţei Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne a Uniunii Europene, din 8 decembrie.

Olanda, Austria și Suedia sunt statele din Europa care înclină mai degrabă să nu accepte România în Spațiul Schengen.