SCANDALUL de SPIONAJ: PE cere CE să suspende un acord cu SUA privind transferul de date

Parlamentul European (PE) a cerut miercuri Comisiei Europene (CE) să suspende un acord cu Washingtonul privind transferul datelor bancare, în urma dezvăluirilor privind activităţile de spionaj ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
23 oct. 2013, 15:46
SCANDALUL de SPIONAJ: PE cere CE să suspende un acord cu SUA privind transferul de date

Acordul, numit ‘Programul de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste’ (TFTP) şi semnat în 2010, prevede transferul datelor financiare ale UE în SUA, dar precizează că aceste informaţii nu pot fi folosite decât în lupta împotriva terorismului.

Conform documentelor făcute publice de Edward Snowden, NSA ar fi înregistrat date financiare ale cetăţenilor UE deţinute de SWIFT, compania belgiană care administrează aceste date.

În rezoluţia nelegislativă adoptată miercuri cu o majoritate strânsă – 280 de voturi ‘pentru’, 254 ‘împotrivă’ şi 20 de abţineri -, eurodeputaţii au cerut CE să nu treacă cu vederea această posibilă încălcare a TFTP şi să suspende acordul. De asemenea, ei au solicitat o anchetă tehnică pentru verificarea acuzaţiilor de spionaj.

Textul votat a fost o propunere comună a socialiştilor, verzilor şi liberalilor din PE. Grupul popularilor europeni, cel mai mare din legislativul comunitar, a propus la rândul său un text care cerea de asemenea clarificări, dar care, ‘din raţiuni de securitate’, solicita să nu fie suspendat acordul cu SUA, însă această variantă de rezoluţie a fost respinsă, la fel ca şi propunerea vicepreşedintelui grupului PPE din PE, Manfred Weber, de a amâna votul asupra celeilalte iniţiative.

CE, care a solicitat autorităţilor americane explicaţii cu privire la acest subiect, a menţionat în mai multe rânduri în ultimele săptămâni că nu deţine încă probe care să-i permită să propună suspendarea tratatului vizat. Denunţarea acordului trebuie să fie sprijinită unanim de statele membre în Consiliu.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a declarat după vot că a luat notă de rezoluţia adoptată de PE şi a reiterat faptul că executivul comunitar a declanşat consultări cu SUA pentru verificarea alegaţiilor privind accesarea informaţiilor financiare din UE, contrar prevederilor acordului TFTP.

‘În cadrul consultărilor, partea americană a furnizat explicaţii detaliate şi asigurări. Nu avem indicii că acordul TFTP a fost încălcat, dar aşteptăm încă asigurările scrise pe care CE le-a solicitat’, a afirmat comisarul european într-un comunicat, adăugând că va ţine parlamentul la curent cu răspunsul autorităţilor americane.

‘Între timp, prevederile acordului TFTP care reglementează în mod clar transferul de date persoanele şi care asigură clauze eficiente de protejare a drepturilor fundamentale ale europenilor vor rămâne în vigoare’, a conchis Cecilia Malmstrom.