Scandalul monstru dintre Olguţa Berbec şi Niculina Stoican s-a mutat la tribunal. Piesa care a pornit răfuiala dintre cele două cântăreţe de muzică populară

Interpreta de muzică populară Niculina Stoican a fost dată în judecată, fiind acuzată c-ar fi furat piesa Olguţei Berbec. Cele două cântăreţe au avut înfăţişarea la Tribunalul Bucureşti, unde magistraţii le-au interogat cu privire la melodia "Dragoste veche și nouă".

16 iun. 2022, 10:42
Scandalul monstru dintre Olguţa Berbec şi Niculina Stoican s-a mutat la tribunal. Piesa care a pornit răfuiala dintre cele două cântăreţe de muzică populară

Olguța Berbec le-a spus judecătorilor că i-ar fi dat piesa cu drag dacă i-ar fi cerut-o, însă Niculina Stoican a ţinut-o pe a ei. În schimb, la un moment dat, a recunoscut a luat piesa cu bună ştiinţă deoarece a considerat c-ar fi „culeasă din folclor”, scrie Click.

Pe 14 iunie a avut loc înfățișarea la Tribunalul București. Pentru că era ultimul dosar, Olguţa Berbec şi Niculina Stoican au aşteptat pe holul instanţei aproape patru ore. Apoi, magistraţii le-au adresat întrebări fiecăreia dintre ele timp de trei ore pentru a încerca să înţeleagă motivul scandalului.

În faţa magistraţilor, Olguţa Berbec a susţinut că are probe pentru a dovedi autenticitatea piesei „Dragoste veche și nouă” care este înscrisă la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Mai mult, interpreta apare ca autor al liniei melodice și versurilor, iar, în aceste condiţii, primește bani din drepturi de difuzare a acesteia.

De cealaltă parte, Niculina Stoican s-a apărat spunând că nu a auzit niciodată piesa Olguței Berbec. Cântăreaţa a afirmat că melodia pe care o interpretează îi aparţine şi că este culeasă din folclor.

Citeşte şi: Dana Săvuică, protagonista unei situații jenante în Maroc. A fost apostrofată de localnici: „Au venit la mine și mi-au spus să nu le fur sufletul”

Întrebarea care a pus-o în dificultate pe Niculina Stoican la procesul intentat de Olguţa Berbec

La un moment dat, Niculina Stoican a fost întrebată de magistrat „sunteți de acord că linia dumneavoastră melodică e identică cu cea a piesei  Olguței Berbec?”,  iar interpreta a răspuns „DA”!

Pentru a lua o decizie corectă, judecătorii au stabilit că trei specialişti de la Institutul de Muzică vor analiza dacă piesa Niculinei e de proveniență din folclor sau sustrasă de la Olguța.

Potrivit sursei citate, „Dragoste veche și nouă” este piesa interpretată de către Olguța Berbec și face parte de pe albumul „Iubește Inimă și Iartă”. În anul 2014, interpreta de muzică populară a realizat textul melodiei, iar pentru linia melodică a apelat la Aurel Blândea.

În 2015, Olguţa Berbec a înregistrat piesa la Uniunea Compozitorilor, primind bani în urma difuzărilor de pe radio și alte canale muzicale.

Cu toate acestea, în 2021, Niculina Stoican a lansat o melodie care seamănă izbitor cu cea a Olguței Berbec. Piesa Niculinei se numește „Iar mi-e dor de Mehedinți”, are alt titlu, alte versuri, însă linia melodică este identică cu cea din „Dragoste veche și nouă”, motiv pentru care Olguţa Berbec consideră că a fost plagiată.

Mai mult, platforma Youbube a raportat piesele ambele interprete pentur această asemănare, punându-le în ipostaza ca una dintre ele să renunţe la melodie.

Olguţa Berbec nici nu a vrut să audă de aşa ceva, iar în 2021 a dat-o în judecată pe Niculina Stoican pentru „furt intelectual”.

În urmă cu nouă ani, Niculina Stoican a procedat într-o manieră asemănătoare cu o altă interpretă de muzică populară. Este vorba despre Camelia Balmău a cărei piesă intitulată „Stă murguțul lângă gard” și apărută cu zece ani în urmă a fost motiv pentru ca cele două să ajungă în instanță. Camelia a dat-o în judecată pentru furt pe Niculina, însă a renunțat pe parcurs la proces din cauza cheltuielilor prea mari cu avocații, dar și a timpului prea mare de așteptare a soluționării cauzei.

Citeşte şi: Cât costă o noapte de cazare la pensiunea lui Vasilică Ceteraşu