Scaune „extra large” pentru pasagerii de peste 127 de kilograme care călătoresc cu Samoan Air

Avioanele utilizate de compania aeriană Samoan Air sunt echipate începând cu această săptămână cu scaune "extra large" pentru persoanele care cântăresc peste 127 de kilograme

RomaniaTV.net
28 iun. 2013, 16:44
Scaune „extra large” pentru pasagerii de peste 127 de kilograme care călătoresc cu Samoan Air

Samoan Air, prima companie aeriană din lume care îşi taxează pasagerii în funcţie de greutatea lor corporală, a anunţat că a decis să modifice unele dintre scaunele de la bordul aeronavelor sale pentru a oferi un confort sporit pasagerilor supraponderali şi obezi.

La fel ca multe insule din Oceanul Pacific, Samoa are o populaţie a cărei greutate depăşeşte media mondială, din cauza unor predispoziţii genetice şi a consumului ridicat de plante rădăcinoase.

Samoa apare cu regularitate în statisticile mondiale despre obezitate, iar peste 80% din populaţia ei în vârstă de peste 15 ani este considerată supraponderală.

În urma deciziei luate de Samoan Air, toate avioanele Britten Norman şi Cessna din flota acestei companii sunt adaptate pentru a avea la bord un rând special de scaune XL, mai mari cu 35,5 centimetri – pentru a asigura mai mult loc pentru zona abdominală şi picioare – şi cu spaţii mai mari între scaune.

Chris Langton, directorul executiv al companiei Samoa Air, a declarat pentru Australian Broadcasting Corporation că avioanele operate de această firmă vor fi dotate şi cu o rampă specială pentru a uşura accesul pasagerilor supraponderali şi obezi.

Samoa Air a introdus, la începutul acestui an, un sistem de rezervări „pay by weight” („plăteşti în funcţie de greutate”), care îi obligă pe pasageri să menţioneze greutatea pe care o au atunci când completează datele personale în sistemul de rezervare online, iar costul biletului individual variază în funcţie de acest parametru.

Pe rutele interne operate de această companie, preţurile variază de la 60 pence la 2,2 lire sterline per pound (0,45 kilograme).

Preţul biletului acoperă atât tariful pentru greutatea corporală, cât şi cel aferent bagajului pasagerului.

Un pasager cu greutatea de 63,5 kilograme, de exemplu, va putea să îşi achiziţioneze un bilet pentru o cursă internă la preţul de circa 40 de lire sterline.

Compania Samoa Air a început să opereze în Samoa anul trecut şi s-a extins de curând şi pe rute externe, făcând legătura între acest stat şi insulele din apropiere.