Scenaristul filmului „La Vita e bella” a murit la vârsta de 72 de ani

Scenaristul italian Vincenzo Cerami, un colaborator frecvent al actorului şi regizorului Roberto Benigni, recompensat cu o nominalizare la premiul Oscar pentru scenariul filmului "Viaţa e frumoasă/ La Vita e bella", a murit miercuri la vârsta de 72 de ani, relatează hollywoodreporter.com.

RomaniaTV.net
18 iul. 2013, 12:32
Scenaristul filmului „La Vita e bella” a murit la vârsta de 72 de ani

Filmul „La Vita e bella”, cu Roberto Benigni, care a asigurat şi regia peliculei, a câştigat trei premii Oscar (din şapte nominalizări). Vincenzo Cerami a primit la începutul acestui an şi un premiu David di Donatello pentru întreaga carieră.

Cerami a fost un colaborator frecvent al lui Benigni, semnând scenariul filmului acestuia „Drăcuşorul/ Il Piccolo Diavolo” din 1988, în care a jucat Walter Matthau, şi al filmului „Tigrul şi zăpada/ Il Tigre e la Neve” din 2005.

Născut la Roma, Vincenzo Cerami a descoperit pasiunea pentru cinema lucrând mai întâi cu celebrul cineast italian Pier Paolo Pasolini, care i-a fost şi profesor la şcoala generală. Ulterior, Cerami s-a căsătorit cu verişoara lui Pier Paolo Pasolini, Graziella Chiarcossi.

Vincenzo Cerami a devenit cunoscut mai întâi în calitate de scriitor, după ce romanul său de debut, intitulat „Un Borghese Piccolo Piccolo”, a fost adaptat într-un film de mare succes, în care rolul principal a fost interpretat de o legendă a cinematografiei italiene, actorul de comedie Alberto Sordi. Într-o carieră prestigioasă începută la sfârşitul anilor ’60, Vincenzo Cerami a scris în total peste 40 de scenarii de film.