Scene incredibile! Polonezii folosesc tunurile cu apă după ce migranții au luat cu asalt punctul de frontieră Kuźnica FOTO şi VIDEO

Migranții aduși de regimul Lukașenko la granița cu Polonia au luat, marți, cu asalt punctul de trecere a froniterei de la Bruzgi-Kuźnica. Forțele de ordine poloneze au folosit tunurile cu apă și gaze lacrimongene pentru a dispersa mulțimea. 

16 nov. 2021, 18:47

Scene incredibile la graniţa dintre Belarus şi Polonia.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei din Republica Belarus a acuzat marţi Polonia de agravarea crizei în curs la frontiera între cele două ţări, unde au loc ciocniri între forţele poloneze şi migranţi care vor să ajungă în Uniunea Europeană (UE), informează AFP.

„Obiectivul părţii poloneze este foarte clar: ea are nevoie să agraveze şi mai mult situaţia şi să înăbuşe orice progres spre o reglementare”, a afirmat Anatoli Glaz, potrivit unui comunicat publicat de ministerul său. „Vedem astăzi provocări din partea Poloniei şi un tratament inuman faţă de aceşti defavorizaţi”, a continuat el.

Doi români au fost depistaţi de poliţia germană în timp ce transportau un elicopter cu o remorcă auto

Forţele de securitate poloneze au făcut uz, marţi, de gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, pentru a respinge migranţi ce aruncau cu pietre, în încercarea de a traversa frontiera.

Scene incredibile! Polonezii folosesc tunurile cu apă după ce migranții au luat cu asalt punctul de frontieră Kuźnica. În imaginile publicate pe canalul de Telegram al NEXTA și în filmările publicate de Ministerul Apărării din Polonia potate fi văzut un grup mare de migranți care ia cu asalt punctul de trece a frontierei dintre Belarus și Polonia. De asemenea, în alte imagini pot fi văzuți migranții care forțează și chiar rup gardul din sârmă ghimpată de la graniță.

Scene incredibile! Polonezii folosesc tunurile cu apă supă ce migranții au luat cu asalt punctul de frontieră Kuźnica

Violențele au izbucnit, marți, la granița Polonia-Belarus, după ce migranții disperați să treacă în Uniunea Europeană au început să arunce cu pietre în militarii polonezi, transmite presa internațională. Forțele masate la frontieră de autoritățile de la Varșovia au răspuns cu tunuri de apă și gaze lacrimogene. Poliția de frontieră poloneză precizat că migranții din tabăra situată lângă punctul de trecere a frontierei Bruzgi-Kuźnica au început să se comporte „agresiv” și să arunce cu pietre și diverse obiecte în militari.

Belarus ameninţă cu războiul, în legătură cu situaţia de la graniţă. „Vecinii noştri de la Vest, mai ales Polonia, sunt pregătiţi de un conflict în care le-ar plăcea să antreneze Europa”

„Pentru a preveni trecerea ilegală a frontierei, au fost folosite tunuri cu apă împotriva migranților agresivi”, a precizat instituția într-un mesaj pe Twitter. Potrivit oficialităților poloneze, unul dintre militarii care apărau frontiera a fost grav rănit după ce a fost lovit de un proiectil. „Din păcate, ca urmare a atacului inspirat de partea belarusă, un polițist a fost rănit grav”, arată un alt mesaj de pe contul de Twitter al poliției.

Moscova a denunţat marţi acţiunea „inacceptabilă” a Poloniei împotriva migranţilor

Un poliţist polonez a fost grav rănit, suferind probabil o fractură de craniu, în ciocnirile de la frontiera cu Belarus în timpul cărora forţele de securitate au tras cu gaze lacrimogene asupra migranţilor care aruncau cu pietre, a anunţat marţi poliţia poloneză, în timp ce Moscova a calificat recurgerea la forţă de către Polonia împotriva migranţilor drept „inacceptabilă”, relatează AFP.

„Din nefericire, în urma unui atac al unor persoane împinse de partea belarusă, un poliţist a fost grav rănit”, a anunţat pe Twitter poliţia.

Moscova a denunţat marţi acţiunea „inacceptabilă” a Poloniei împotriva migranţilor. „Comportamentul părţii poloneze este absolut inacceptabil”, a estimat în faţa presei ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Evocând „tirurile cu gaze lacrimogene şi ale tunurilor cu apă pe deasupra capetelor migranţilor în direcţia unui stat, Belarus”, Lavrov a estimat că forţele poloneze „încalcă toate normele juridice”.

Circa 2.000 de migranţi adunaţi la postul de trecere a frontierei belarus Bruzghi au fost vizaţi de acţiunile Poloniei, Varşovia acuzându-i că au „atacat” trupele la frontieră cu pietre şi că au încercat „să distrugă gardul pentru a intra în Polonia”.

Uniunea Europeană, care a fost destabilizată în a doua jumătate a anilor 2010 de un aflux de migranţi fără precedent, acuză puterea din Belarus că a orchestrat criza actuală pentru a se răzbuna pe sancţiunile occidentale decise drept represalii la o represiune politică internă foarte dură.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care denunţă comportamentul european şi neagă orice responsabilitate în criză, a dat asigurări luni că face eforturi pentru repatrierea migranţilor, în majoritate veniţi din Irak.

Ambasada irakiană de la Moscova a anunţat la rândul său marţi că „în jur de 200” dintre cetăţenii săi vor fi repatriaţi în Belarus joi. Este vorba în principal de femei şi copii. Bagdadul a precizat că astfel de zboruri, la care se vor înscrie doar migranţii care doresc acest lucru, vor fi organizate din această săptămână.