Schelet misterios, descoperit în centrul TIMIŞOAREI. Cercetătorii au fost ALERTAŢI FOTO

Publicat: Miercuri, 11 Februarie 2015 16:06 // Actualizat: Miercuri, 11 Februarie 2015 16:06 // Sursa: romaniatv.net

Sapaturile arheologilor din zona centrala a Timisoarei sunt departe de a fi finalizate. Muncitorii care lucreaza aici au dat peste noi vestigii, care acum sunt cercetate de echipe de specialisti. Fara aceste cercetari, lucrarile nu pot fi finalizate, deoarece trebuie respectata legea.

Aceasta lege spune ca in cadrul unor lucrari in care se fac sapaturi, daca muncitorii dau de vestigii, trebuie sa anunte imediat arheologii pentru a cerceta aceste vestigii, scrie opiniatimisoarei.ro. Lucrarile din zona centrala a Timisoarei, unde in urma cu sute de ani era cetatea orasului fac tocmai obiectul acestei legi. Inca de la inceputul sapaturilor au fost descoperite fel de fel de vestigii, iar dupa ce arheologii au intrat pe santier, muncitorii si-au continuat munca in alte locuri din centrul vechi, pe alte segmente ale santierului, care se intinde pe zece strazi si patru piete.

Citeşte şi A fost descoperit un schelet mai vechi ca Biblia. Unii susţin că ar fi NOE FOTO

Recent, langa Piata Sfantul Gheorghe a mai fost descoperit un zid, pe langa cele deja gasite si cercetate de arheologi. De data aceasta este vorba de fosta biserica iezuita.

In Piata Sfantul Gheorghe s-a aflat, in secolul al XV-lea o biserica catolica. Imediat dupa cucerirea otomana, aceasta a fost transformata in Marea Moschee, iar dupa eliberarea Cetatii Timisoarei de catre Eugeniu de Savoya, in 1754, s-a reconstruit biserica, iar aceasta a devenit biserica iezuita. Langa ea a fost construit Seminarul teologic romano-catolic, prima institutie de invatamant superior din Timisoara.

Cel mai probabil, acest zid descoperit in Piata Sfantul Gheorghe va fi acoperit cu pamant, in urma lucrarilor de reabilitare a centrului istoric.

Totodata, pe strada Sergent Constantin Musat din Timisoara, muncitorii au scos la lumina bucati de pavaj din prima jumatate a secoulului al XVIII-lea, realizat de austrieci imediat dupa ce au cucerit Cetatea Timisoarei. Atunci, in acea perioada, austriecii au renovat Piata Unirii si au construit mai multe alei. In momentul cand au inceput lucrarile de reabilitare a centrului istoric al orasului, care sunt acum in desfasurare, si cand muncitorii au facut primele sapaturi in Piata Unirii, atunci s-a descoperit o astfel de alee care trecea chiar prin fata Domului romano-catolic.

Scheletul misterios

Arheologii condusi de Dragos Diaconescu se afla acum pe santier si se asteapta sa descopere linii de fortificatie a cetatii turcesti din secolul al XV-lea. Intre timp a aparut si un fragment dintr-un schelet inhumat de crestini, insa nu se cunoaste exact data la care a fost ingropat, urmeaza ca arheologii sa stabileasca acest detaliu, dupa ce il vor recupera in totalitate.

Citeşte şi Situaţie INEDITĂ la o şcoală din Prahova. Scheletul unui fost profesor, material didactic VIDEO

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.

In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se fac insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
săpături arheologice sapaturi timisoara schelet schelet mister Timişoara
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
12 feb 11:06
...prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale. Vezi articolul original


...
11 feb 16:34
...departe de a fi finalizate. Muncitorii care lucreaza aici au dat peste noi vestigii, care acum sunt cercetate de echipe de specialisti. …read more ...
11 feb 16:26
... .recentcomments a{display:inline !important;padding:0 !important;margin:0 !important;}

#headerimg {
float: left;
margin: 0;
width: 340px;
height: 200px;
background:...
11 feb 16:25
...sunt cercetate de echipe de specialisti. Fara aceste cercetari, lucrarile nu pot fi finalizate, deoarece trebuie respectata legea. Citește mai departe… Source: romaniatv.net ...
11 feb 16:18
...sunt cercetate de echipe de specialisti. Fara aceste cercetari, lucrarile nu pot fi finalizate, deoarece trebuie respectata legea. Citește mai departe… Source: romaniatv.net ...
11 feb 16:18
...sunt cercetate de echipe de specialisti. Fara aceste cercetari, lucrarile nu pot fi finalizate, deoarece trebuie respectata legea. Citește mai departe… Soursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8750
RON
25 Sep
noapte 18 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H