„Decizia are la bază faptul că, în perioada elaborării actelor normative necesare, România s-a aflat sub conducerea unui Guvern interimar, fără putere decizională deplină. În lipsa unui Executiv cu mandat complet, procedurile de avizare interministerială nu au putut fi finalizate, ceea ce a întârziat lansarea efectivă a celor două scheme”, precizează MADR, în comunicat.
Totodată, reprezentanții MADR susțin că apropierea finalului campaniei de recoltare reduce considerabil eficiența implementării schemelor în această perioadă.
În aceste condiții, MADR consideră oportună reprogramarea celor două scheme pentru începutul anului viitor, ‘pentru a asigura o derulare predictibilă și coerentă, în beneficiul fermierilor’.
‘Prin această decizie, MADR urmărește menținerea echilibrului bugetar și o gestionare responsabilă a resurselor publice, fără a compromite obiectivul de sprijinire a fermierilor români. Ministerul Agriculturii își reafirmă angajamentul de a prioritiza finanțarea schemelor care răspund nevoilor reale ale producătorilor agricoli și care au un impact direct asupra calității vieții oamenilor’, se mai arată în comunicat.
MADR intenționa să aloce 60 de milioane de lei pentru susținerea producției de usturoi în 2025, sprijinul financiar pentru cultivatori fiind de cel mult 3.000 de euro/hectar, iar pentru susținerea producției de cartofi bugetul a fost estimat la 15 milioane de lei, cu un cuantum de 200 euro/ha.
Ministrul Agriculturii: Guvernul a aprobat prelungirea plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază, până la 30 septembrie 2025
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunţă că Guvernul a aprobat vineri prelungirea plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază, până la 30 septembrie 2025. El mai arată că se continuă şi protejarea fermierilor români de importurile de produse din Ucraina, prin menţinerea obligativitatăţii licenţierii, până la 31 decembrie 2025.
”Este responsabilitatea noastră să protejăm fermierii şi consumatorii români! Astăzi, în şedinţa de guvern, au fost aprobate două măsuri care şi-au dovedit eficienţa! Astfel, am propus şi aprobat în Guvern prelungirea plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază, până la 30 septembrie 2025, pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici şi medii”, scris ministrul Florin Barbu pe Facebook.
”De asemenea, continuăm să protejăm fermierii români de importurile de produse din Ucraina şi menţinem obligativitatea licenţierii pentru astfel de importuri, până la 31 decembrie 2025”, arată Florin Barbu.
El face un apel către toţi procesatorii români să îşi asigure cât mai mult posibil materia primă de la fermierii noştri, pentru a sprijini producţia românească! ”Producem româneşte, cumpărăm româneşte!”, spune Barbu.
Lista actuală a produselor cu adaosul comercial plafonat: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu „000” până la 1 kg; mălai pănâ la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 l; carne proaspătă de pui; carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc); legume proaspete vrac*- roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi; fructe proaspete vrac – mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă; cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână- 12% grăsime; unt până la 250 grame; magiun până la 350 grame.