Schengen şi paradoxul românesc

Olanda continuă să refuze românilor accesul în spaţiul de liberă circulaţie, argumentând că se instituie ca ultimă frontieră a europenităţii.
Romania TV
02 mart. 2012, 20:26
Schengen şi paradoxul românesc

Ministrul francez de interne, Claude Guéant, a provocat recent o mare polemică, afirmând că “nu toate civilizaţiile au aceeaşi valoare”. Ministrul cunoscut bine românilor mai cu seamă din cauza severităţii cu care îi tratează pe cerşetorii de pe străzile Parisului, s-a referit în primul rând la islam, la rugăciunile din plină stradă şi la femeile acoperite cu voal, dar ideile sale au fost părut să fie mai cuprinzătoare. “Există în orice caz anumite comportamente care nu îşi au locul în ţara noastră, a explicat Claude Guéant, dar nu pentru că sunt străine, ci pentru că ele nu sunt conforme cu viziunea noastră asupra lumii. Contrar a ceea ce susţine ideologia relativistă a stângii, a încheiat el, nu toate civilizaţiile au aceeaşi valoare”, scrie Deutsche Welle.

Claude Guéant a redeschis de fapt vechea dispută despre superioritatea culturii şi civilizaţiei occidentale. În ultima jumătate de secol, tot ce înseamnă stângă progresistă a dus o luptă pe toate fronturile pentru a discredita ideea unei ierarhii culturale şi pentru a combate europocentrism-ul epocii antebelice. De altfel, preopinenţii ministrului Guéant au părut în primul rând surprinşi că cineva mai are curajul să trateze subiectul în termeni pe care antropologia i-ar fi clasat definitiv şi pe care democraţia i-ar fi exclus din câmpul onorabilităţii. Aceste idei privitoare la superioritatea civilizaţiei europene, au susţinut adversarii ministrului, au provocat legile rasiale în Germania nazistă, în Italia fascistă şi în Franţa de la Vichy, conducând direct la Shoah.

Exagerarea face parte din polemică. Pentru publicul românesc, ideile acestea dobândesc în orice caz culori diferite, după cum au cu siguranţă şi anumite reflexe dureroase. În primul rând, ceea ce a spus Claude Guéant se răsfrânge în zonele sale periferice şi asupra unor ţări ca România şi Bulgaria, care sunt ţinute “la distanţă” cât priveşte libertatea de circulaţie. Există şi în privinţa românilor, ţigani sau nu, o reticenţă privitoare la gradul de civilizaţie pentru care conduitele lor extrem de vizibile depun mărturie.

Presa a citat copios afirmaţiile unui fost diplomat olandez Robert van Lanscot, care a spus că est-eropenii nu au contribuit cu nimic la cultura europeană şi că adevărata Europă începe pe partea vestică a râului Neretva din Mostar. E o altă versiune a ideii potrivit căreia Europa se încheie odată cu linia răsăriteană a catedralelor. Un alt olandez, acuzat de unii membri ai Parlamentului de la Bruxelles de atitudini anti-europene, a declarat că se consideră, dimpotrivă, un veritabil apărător al europenităţii.

Dar lăsând la o parte miza politică imediată, românii au avut mereu faţă de aceste aserţiuni o atitudine paradoxală. Românii au iubit aproape fără rezerve Europa occidentală şi i-au recunoscut superioritatea. De fapt, superioritatea culturii şi civilizaţiei occidentale a reprezentat de fiecare dată şi în fiecare etapă a istoriei româneşti adevăratul motor al tuturor transformărilor.

Echivalenţa culturilor sau a civilizaţiilor nu a fost niciodată pentru reformiştii eurofili o idee demnă de a fi luată în considerare, în ciuda faptului că plasa societatea românească într-o poziţie de inferioritate vădită. Ceea ce e de subliniat este că, în ciuda unor dispute interne cu privire la situarea culturii româneşti şi la sursele istorice ale originalităţii sale, intelectualul român şi-a căutat validarea şi o caută în continuare în primul rând în occident, ceea ce i-a permis să vadă în Europa mai curând capitala propriei provincii decât o civilizaţie istoric distinctă.

Relativismul antropologic a făcut carieră fireşte şi în cercurile stângii intelectuale din România, dar intelectualii de stânga văd ei înşişi în aceste idei expresia superiorităţii Vestului. Un rezumat simplificat la extrem al dezbaterii intelectuale din ultimii 10-15 ani (care a avut în centrul ei mai ales “Omul recent” al lui Horia-Roman Patapievici) arată că, în opinia stângii, dreapta românească ar susţine pe mai departe ideea conservatoare a superiorităţii civilizaţiei europene, întrucât ar ignora ultimile achiziţii ale gândirii europene sau, cu alte cuvinte, întrucât nu ar fi îndestul de europeană. Pentru stânga, dreapta manifestă pur şi simplu o formă de înapoiere. Aşadar, stânga relativistă se autovalidează paradoxal tot prin raportare la occident, recunoscându-i superioritatea chiar şi atunci când acesta şi-o neagă.

Politica conţine mereu în miezul ei intim un sentiment care nu este neapărat dezvăluit, dar care acţionează cu mai multă forţă decât toate argumentele desfăşurate discursiv. În cazul României, este vorba de dorinţa fierbinte de a fi recunoscută, validată, acceptată de o lume pe care, în ciuda unei retorici uneori resentimentare, nu încetează să o admire. Cele mai tânguitoare lamentaţii despre decăderea recentă a Europei occidentale pot fi auzite tocmai aici, în ţara care, în opinia unor occidentali, contribuie ea însăşi la această decădere. De aceea, în ciuda combativităţii guvernului şi a preşedintelui, eşecul Schengen nu stârneşte deloc mişcări de protest.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
De ce indică, de fapt, Waze o viteză diferită față de cea pe care o are mașina. Mulți șoferi nu știu
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Zodia care are o cumpănă până pe 10 mai 2025. Viața îi pare o cursă fără pauză
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii, somați să achite de urgență. Se declară tot. Termen legal 30 mai. NU se poate scăpa de plată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile