Schimbare importantă în învăţământ. Cine sunt elevii care pot primi mai devreme diploma de BAC

Ministerul Educației a introdus o procedură care permite eliberarea mai rapidă a diplomelor de Bacalaureat pentru candidații care au promovat examenul și nu au depus contestație, înainte de afișarea rezultatelor finale.
Filip Stan
06 feb. 2025, 12:46
Schimbare importantă în învăţământ. Cine sunt elevii care pot primi mai devreme diploma de BAC

Conform unui document oficial trimis inspectoratelor școlare, elevii care au trecut examenul și nu contestă rezultatele vor putea obține diploma mai devreme, însă acest lucru se va întâmpla doar după încheierea perioadei de depunere a contestațiilor.

În conformitate cu calendarul oficial, probele scrise de la Bacalaureat 2025 se vor desfășura între 10 și 16 iunie, iar primele rezultate vor fi afișate pe 20 iunie. În acest context, Ministerul Educației a clarificat.

„Diplomele de bacalaureat pot fi eliberate, la cerere, candidaților care au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea specială mai 2025, sesiunea iunie 2025, respectiv sesiunea iulie-august 2025 şi nu au depus contestație, înainte de afişarea rezultatelor finale, dar numai după finalizarea perioadei pentru depunerea contestaţiilor”, se arată în adresa Ministerului, potrivit Edupedu.

Această decizie vine în întâmpinarea nevoii de a elibera diplomele pentru cei care au nevoie urgentă de ele pentru înscrierea la facultate sau alte activități educative.

Ministerul recomandă ca eliberarea diplomelor să fie realizată cu prioritate pentru „candidații a căror înscriere la instituții de învăţământ superior în perioada imediat următoare finalizării examenului de bacalaureat este condiționată de prezentarea acesteia”. Acest lucru ar putea fi o măsură importantă pentru absolvenții care trebuie să își înceapă studiile universitare la scurt timp după terminarea examenului de Bacalaureat.

Pe lângă aceste reglementări, Ministerul Educației a transmis și detalii tehnice legate de completarea diplomelor de Bacalaureat.

Citeşte şi: Ministrul Daniel David, explicaţii în controversa dispariţiei orelor de istorie: „Am propus ca istoria românilor să fie făcută în clasa a 9-a”

„Diploma de bacalaureat se completează pe verso, în rubricile prevăzute pentru probele scrise, cu denumirea probei susținute la examenul de bacalaureat și mențiunea „scris”, și nu cu denumirea programei de bacalaureat. Astfel, de exemplu, pentru proba E. d), – disciplina Biologie, pentru care există două programe, respectiv două tipuri de subiecte, se va completa Biologie, și nu denumirea programei – Biologie vegetală și animală sau Anatomie umană, genetică și ecologie umană.”, mai comunică instituţia.

În ceea ce privește promovabilitatea examenului, Ministerul Educației a stabilit câteva condiții clare pentru ca un elev să fie considerat promovat. Printre acestea se numără echivalarea sau recunoașterea tuturor probelor de competențe lingvistice și digitale, obținerea unui minim de 5 la fiecare probă scrisă și o medie generală de cel puțin 6. Media generală se calculează ca medie aritmetică, fără rotunjire, iar în cazul în care aceasta este de 5,99, se va rotunji la 6,00.

„Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi””, precizează Ministerul Educației.

Citeşte şi: Geniile au recomandări pertinente pentru Educaţia din România. Ce schimbări ar trebui făcute în sistemul de învăţământ

DailyBusiness
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
Spynews
Noua amantă a lui Meko și iubita lui sunt la cuțite! Rebeca, mesaj dur pentru Ioana: ”Plânge doar când îmi aude numele”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu în lumea muzicii din România. A murit un apreciat compozitor şi profesor
Capital.ro
Tragedie în România. Adio, maestre! Am pierdut legenda muzicii. Nu te vom uita niciodată
Playtech.ro
Surpriza din declarația de avere a lui Victor Ponta! În ce și-a investit banii candidatul
DailyBusiness
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
Cum suntem manipulați de ruși după ghidul KGB din 1983. Șeful CNA: „Creați o minciună mare și găsiți un idiot util”
wowbiz.ro
Epidemie în România! Trei persoane au murit, iar alte 120 au ajuns la spital după ce au fost diagnosticate cu această boală
Spynews
Ștefana și Max Peev au aflat sexul bebelușului lor! Cei doi copii au fost în extaz | FOTO
Spynews
Top 5 orașe din Europa unde să zbori la cele mai mici prețuri. Biletele de avion pentru aceste destinații sunt foarte ieftine
Evz.ro
Obligatoriu la stat! În România iei pușcărie dacă-ți educi copii acasă
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Fiica lui Marius Șumudică i-a „liniștit” pe rivalii tatălui ei, după ce a postat un clip „fierbinte”
kanald.ro
Mesajul emoționant transmis de Dan Negru în timpul meciului România-Bosnia! Ce a declarat prezentatorul Kanal D direct de pe stadion: „Pentru bosniaci, fotbalul e ultima lor grijă”
Cancan.ro
Atenție, români! Nu deschideți ferestrele! Anunțul venit în urmă cu puțin timp de la ANM
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine va fi președinte în locul lui Călin Georgescu. Cutremur în România. Au venit cifrele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
stirilekanald.ro
O profesoară măritată de 31 de ani i-a forțat pe elevi să facă orgii cu ea și să poarte măști "Scream”. Ce a pățit
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Răsturnare de situație în alegerile prezidențiale! Ultimul sondaj Sociopol aduce surprize mari! Cine ajunge președintele României
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De ce decolonizarea lui Shakespeare stârnește controverse: Reevaluarea unui clasic în era globalizării