Schimbare radicală la pensii: toate calculele pe noua lege. Care sunt procentele de creştere pe grupe de vârstă TABEL OFICIAL

Doina Pârcălabu, fostă președintă a Casei Naționale de Pensii, a dezvăluit cum vor fi calculate pensiile potrivit noilor formule din legea pensiilor. Conform ministrului de finanţe, Marcel Boloş, pensiile ar trebui să crească în general cu 16%.

04 oct. 2023, 08:55

Schimbare radicală la pensii: toate calculele pe noua lege. Conform specialiştilor, vor fi pensii care cresc și cu peste 30%, fără indexarea cu rata inflației.

„Vedem că unele pensii vor crește și cu un procent de 30%, altele cu alte procente, și unele nu ar trebui să crească, pornind de la numărul total de puncte. Conform principiului că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual”, a spus Doina Pârcălabu, la Antena 3.

Citeşte şi: Pensii 2024. Bani în plus pentru pensionari. Vestea aşteptată de milioane de români vine de la şeful Casei de Pensii

Conform noii legi a pensiilor, bărbaților le crește pensia mai mult pentru că ei au avut prin această formulă de determinare a punctajului, stagiul complet de cotizare care a plecat de la 30 de ani. Astfel, persoanele care s-au pensionat între anii 2001 și 2008 vor înregistra creșteri de pensii cu procente în 20 și 20,67%,  în funcție de luna și anul nașterii și luna și anul pensionării. Cei născuţi între ianuarie – martie 1944 şi sunt pensionaţi între ianuarie şi martie 2007, pot ajunge la 24% creştere (pentru că la stagiul de cotizare – la trei luni se mai adăuga o lună). Persoanele născute între iulie și septembrie 1946 și pensionate între lunile ianuarie – iulie 2010 ar putea înregistra creșteri de pensie de până la 30%.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, anunţul momentului pentru pensionari. Când va intra în vigoare noua lege a pensiilor

Pe de altă parte femeile vor putea înregistra o creștere de maximum 12%, pentru că stagiul de cotizare a pornit de la 25 de ani, a mai precizat Doina Pârcălabu.


Calendar 2024
Calendar 2024