O pacientă cu cancer a obținut în instanță decontarea tratamentului prescris de medic

O femeie diagnosticată cu o formă gravă de cancer la sân a obținut în instanță tratament gratuit cu un medicament recomandat de medicul oncolog.

12 sept. 2023, 15:30
O pacientă cu cancer a obținut în instanță decontarea tratamentului prescris de medic

Victoriei în instanță pentru o pacientă diagnosticată cu o formă agresivă de cancer. Pacienta a solicitat, prin ordonanță președințială, obligarea Ministerului Sănătăţii, a Guvernului României, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale la asigurarea, pe bază de prescripţie medicală și în regim de compensare 100% a medicamentului Eribulin (denumire comercială Halaven), până la soluţionarea definitivă a acţiunii de fond.

Citește și: Bărbat cu cancer la coloană, imobilizat într-un scaun rulant, refuzat la îmbarcarea în avion: „Mi s-a făcut rău. Am început să plâng în mijlocul aeroportului”

Medicamentul respectiv este inclus pe lista celor compensate, iar pacienţii beneficiază de compensare integrală pentru tratamentul neoplasmului mamar, dar nu și pentru forma de care suferă pacienta – liposarcom.

„Acest medicament are un preţ deosebit de ridicat – 1.505 lei/flacon, fapt ce mă pune în imposibilitatea de a-l achiziţiona din resurse proprii având drept consecinţă imposibilitatea de a urma tratamentul prescris de medic”, a susținut femeia în acțiunea din instanță, potrivit ziarulunirea.ro.

Citește și: Rona Hartner, momente grele după ce a fost diagnosticată cu cancer: „Mă închin, mă împărtășesc când se poate…mergem cu Dumnezeu înainte!”

În întâmpinările depuse la instanță, reprezentanţii instituţiilor reclamate au cerut respingerea acțiunii femeii, motivând că nu există date medicale care să arate că tratamentul ar fi benefic.

„Datele medicale furnizate sunt insuficiente în aceste sens, iar decizia finală este de competenţa Comisiei de oncologie a Ministerului Sănătăţii”, a susținut reprezentantul ministerului.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, în 8 august 2023, acțiunea femeii și a dispus ca instituțiile statului să îi asigure tratementul cu medicamentul compensate integral.

„Instanța constată că raportat la afecțiunea de care suferă reclamanta, de natură a-i pune însăși viața în pericol și ținând seama de prețul medicamentelor, există riscul ca, în lipsa compensării totale, să nu beneficieze de resursele bănești necesare, ceea ce ar determina posibilitatea întreruperii tratamentului care i-a fost prescris, cu consecințe previzibil negative asupra stării sale de sănătate”, a precizat magistratul în hotărâre.

Judecătorul a mai considerat că, dispunerea măsurii de asigurare a tratamentului „este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viață al reclamantei, drept consacrat atât de Constituția României, cât și de Convenția europeană privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului”.