Schimbări importante în noua lege a pensiilor. Cine sunt românii care vor câştiga mai mult la pensie

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană și accesarea fondurilor sociale, România trebuie să se alinieze normativelor europene, inclusiv în ceea ce privește sistemul de pensii. Una dintre schimbările majore vizează vârsta de pensionare, care se află într-un proces continuu de creștere și care, în viitor, nu va mai face diferențe între femei și bărbați.
Filip Stan
18 mart. 2025, 08:38
Schimbări importante în noua lege a pensiilor. Cine sunt românii care vor câştiga mai mult la pensie

Potrivit anunțului făcut de Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați se va realiza cu cinci ani mai devreme decât era prevăzut inițial în Legea Pensiilor. Astfel, în loc de 2035, această schimbare va intra în vigoare încă din 2030.

„După cum se știe, sistemul public de pensii este în schimbare, într-o amplă reformă. Tendinţa în Europa este de schimbare a acestor sisteme de securitate socială. Nu puteam sărim noi, suntem parte din UE. Dacă observaţi, aceste sisteme de pensii au nişte condiţii de eligibilitate mult mai stricte, şi mă refer la vârsta de pensionare care trebuie corelată cu speranţa de viaţă, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii, pe termen mediu şi lung. Acest lucru se întâmplă şi în România. Am încercat, în principal, prin noua lege a pensiilor să oferim condiţii mai bune. Dacă mergem şi ne uităm pe media stagiilor de cotizare din UE, acolo oamenii lucrează de la 40 de ani în sus. Cam aceasta este media”, a declarat Daniel Baciu, potrivit Newsweek.

Prin noua lege a pensiilor, se dorește menținerea angajaților în câmpul muncii pentru o perioadă mai lungă, astfel încât aceștia să contribuie mai mult la sistem, beneficiind ulterior de pensii mai mari. De asemenea, a fost introdus un mecanism prin care pensiile sunt corelate cu anii de cotizare, ceea ce s-a reflectat deja în creșteri semnificative ale pensiilor pentru cei cu vechime mare.

„Noua legea a pensiilor, 360/2023, asta face, încurajează munca şi implicit contributivitatea. Dacă ne uităm pe statistici, indemnizaţia socială pe fiecare lună scade. Încercăm să scoatem din această zonă cât mai mulţi beneficiari. La intrarea legii aveam 1 milion de beneficiari, acum avem 800.000 şi tendinţa este de scădere”, a explicat Baciu.

Citeşte şi: Salarii 2025. Ce salariu trebuie să ai ca să primești scutire de 300 de lei la impozit

Astăzi, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, în timp ce stagiul complet este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Conform noilor reglementări, începând din 2030, vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani pentru toată populația aptă de muncă.

„Noi avem în România încă o vârstă de pensionare mică faţă de ţările din UE. Vârsta standard de pensionare este 65 de ani la bărbaţi, iar în ceea ce priveşte doamnele este undeva la 62 de ani şi 4 luni. Avem o creştere etapizată până în 2030 când vârsta de pensionare va fi egală cu a bărbaţilor. Eu aş zice să ne oprim aici. Această perioadă de cinci ani nu se cumulează cu nicio altă reducere.

În cazul în care nu are acei cinci ani în plus și are doar doi sau trei ani, atunci se pensionează anticipat, și va fi penalizată în funcție de numărul lunilor de anticipare dar și de stagiul complet de cotizare depășit. Aceasta este pensia anticipată”, a precizat Baciu.

De asemenea, oficialul a subliniat faptul că, potrivit noilor reglementări, nu va mai exista pensia anticipată parțială. „Pe legea actuală există doar pensie pentru limită de vârstă și pensia anticipată, nu mai există pensia anticipată parțială”, a explicat acesta.

Citeşte şi: Tichete de masă 2025. Cum a cheltuit o angajată 100.000 de euro în bonuri de masă

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Călin Georgescu l-a înlăturat pe George Simion? Victor Ponta face dezvăluiri bombă: I-a zis să plece...
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici