7 schimbări majore care se produc în corp după 30 de ani. Metode sigure de prevenire a îmbătrânirii premature

Pentru mulţi dintre noi, înaintarea în vârstă nu este chiar un motiv de bucurie chiar dacă mai avem mulţi ani de trăit în faţă. Cu fiecare an care trece, în corp se produc schimbări ireversibile care sunt dificil de gestionat pentru majoritatea dintre noi.

15 mai 2023, 10:54
7 schimbări majore care se produc în corp după 30 de ani. Metode sigure de prevenire a îmbătrânirii premature

Multe schimbări în corp se observă începând cu vârsta de 30 de ani. În păr încep să se strecoare primele fire albe, şansele de a rămâne gravidă scad uşor, uşor, piele începe şi ea să-şi piardă puţin câte puţin din elasticitate, iar la colţurile ochilor îşi fac simţită prezenţa primele riduri.

Schimbări în corp după vârsta de 30 de ani

1. Șansele de a rămâne însărcinată scad simţitor

Una dintre cele mai mari preocupări după vârsta de 30 de ani (în special pentru femei) este problema fertilității. Mulți dintre noi amână să aibă copii dedicând mai mult timp carierei şi strângerii de bani.

Potrivit medicului Brian A. Levine, cercetător la CCRN (lideri în cercetarea fertilităţii), femeile nu sunt toate la fel din punct de vedere al fertilităţii. Totuşi, el sugerează că fertilitatea feminină începe să intre în declin încă de la 32 de ani.

El notează faptul că „a avea o mulțime de ovule nu înseamnă că fertilitatea ta este sănătoasă. Calitatea ovulelor este controlată de mai mulți factori; totuși, pe măsură ce femeile îmbătrânesc, ovulele lor sunt mai expuse riscului de a avea cromozomi anormali care le scad calitatea. Acest lucru poate influenţa fertilizarea și este, de asemenea, principala cauză a avortului spontan”.

Doctor Levine spune, însă, că femeile care nu se simt, totuşi, pregătite să aibă copii la 20 de ani pot adopta un stil de viață sănătos care va ajuta la menținerea fertilității până la 30 de ani: „evitarea alimentelor precum orezul alb și zahărul alb care provoacă inflamație, precum și limitarea obiceiurilor toxice, cum ar fi consumul de prea mult alcool, toate vor avea un impact pozitiv asupra fertilității feminine”.

Citeste si Cinci motive întemeiate să mănânci cireşe după vârsta de 40 de ani

2. Părul începe să se rărească, ba, chiar să se grizoneze

Potrivit dermatologului american Sejal Shah, chiar și sprâncenele sunt afectate! Odată cu înaintarea în vârstă, atât părul de pe cap, cât şi sprâncenele se subţiază și încep să încărunţească. Ba, mai mult, sprâncenele pot schimba ușor poziția.

3. Oasele încep să devină mai fragile

Potrivit doctorului ginecolog Hodon, „la 30 de ani, oasele sunt cele mai puternice, pierderea densităţii osoase după această vârstă ducând la fracturi”.

4. Metabolismul încetinește

Potrivit doctorului Hodon, încetinrea metabolismului are, printre multiplele sale consecinţe, încărunţirea părului şi apariţia ridurilor fine, potrivit theghanareport.com

5. Ridurile încep să apară

Potrivit dermatologului Joshua Zeichner, „reînnoirea celulelor pielii începe să încetinească” la 30 de ani, la fel și producția de colagen. Dr. Ziechner spune că este „momentul ideal să adaugi un retinoid topic la rutina ta anti-îmbătrânire de seara”, care va ajuta la stimularea producției de colagen prevenind apariţia ridurilor.

Specialistul adaugă că acneea tinde să devină mai puțin problematică la vârsta de 30 de ani. Cu toate acestea, pielea tinde să rămână grasă.

6. Ciclul menstrual s-ar putea schimba

Dr. Hodon spune că „scăderea nivelului hormonilor estrogen și progesteron afectează ciclul menstrual, lucru care poate avea drept consecinţe menstruaţii neregulate. Unele femei chiar încep perimenopauza, stadiul de dinaintea menopauzei, mai devreme de 30 de ani. Această etapă include, de asemenea, cicluri menstruale variate, schimbări de dispoziție și infertilitate”.

7. Riscul de îmbolnăvire creşte

Potrivit doctorului Raymond J. Tesi, pe măsură ce înaintăm în vârstă apare un fenoment numit „inflammaging” (adică inflamația care apare odată cu vârsta) şi care provoacă „boli legate de vârstă”, cum ar fi cancerul.

Se datorează faptului că suma totală a anilor de inflamație cronică are ca rezultat o biologie patologică. Așadar, inflamația începe devreme, dar consecința inflamației devine relevantă clinic pe măsură ce înaintăm în vârstă”, explică Tesi.

Citeste si Prof Constantin Dulcan explică ce se întâmplă în corpul nostru când suntem stresați: „Este o traumă chimică, fizică, psihică și creează un teren optim dezvoltării bolilor inflamatorii”

Dr. Tesi vine şi cu o serie de recomandări pentru prevenirea riscului de dezvoltare a acestui tip de inflamaţie:

  • Renunţă la fumat! Fumatul accelerează inflamația;
  • Controlează-ți greutatea! Obezitatea creşte riscul de inflamaţie;
  • Fă sport regulat! Sportul stimulează procesul biologic de oprire a inflamației cronice;
  • Dormi 7-8 ore pe noapte şi redu nivelul de stres!