Schimbări în sistemul de educaţie românesc. Profesorii vor avea noi obligaţii: „Operaţionalizarea se face în maximum 3 luni de la încheierea dezvoltării”

Catalogul electronic a fost introdus de Ministerul Educației în anul școlar 2021-2022 doar în anumite unități de învățământ incluse într-un program pilot. Un ordin emis de Ligia Deca prevede ca din 2026 programul unic să devină operațional în toate școlile incluse în învățământul preuniversitar.
Mircea Filipescu
05 apr. 2024, 18:17
Schimbări în sistemul de educaţie românesc. Profesorii vor avea noi obligaţii:

Extinderea programului la scară națională a fost amânată ani la rând, așa se face că școlile au ajuns în situația să achiziționeze softurile necesare, dar fără să aibă la dispoziție catalogul școlar electronic acceptat de ministerul Educației.

„Catalogul electronic este sistemul informatic integrat care gestionează situația școlară a preșcolarilor și elevilor prin înregistrarea absențelor, notelor, mediilor, cu generare de rapoarte și statistici relevante la nivel de clasă, unitate de învățământ, județ și sistem național de învățământ preuniversitar, precum și alte date legate de parcursul educațional și procesele administrative aferente acestuia”, se spune în ordinul de ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației, potrivit Mediaflux.

Datele din catalog vor fi corelate cu Sistemul Integrat de Mangement al Școlarității (SIMS), Registrul Matricol Unic/Registrul Unic Național Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii. Teoretic, sistemul informatic va genera, în baza datelor introduse, statistici relevante pentru actul educațional, astfel încât Ministerul Educației să poată construi politici publice în domeniul învățământului preuniversitar.

Catalogul electronic școlar presupune niveluri diferite de acces pentru beneficiari. Directorii de școală sau inspectorii școlari nu vor avea dreptul să modifice datele introduse, această sarcină va reveni exclusiv profesorilor de la școală. Unitățile de învățământ în care catalogul electronic propriu funcționează vor fi obligate să renunțe la sistemul propriu în favoarea celui național.

Citeşte şi: Avocatul Poporului critică vehement propunerea Ligiei Deca de modificare a Legii Învăţământului, care ar prevedea instalarea în şcoli a camerelor de supraveghere, fără acordul părinţilor sau cadrelor didactice

„Catalogul electronic este dezvoltat în termen de maximum 24 de luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin. Operaționalizarea la nivelul întregului sistem de învățământ se face în termen de maximum 3 luni de la încheierea dezvoltării catalogului electronic, la nivel național”, se spune în proiectul de ordin. Acest lucru presupune ca în anul școlar 2026-2027 sitemul digital de notare să fie operabil în toate școlile din ciclul preuniversitar.

Catalogul electronic școlar, obligatoriu din 2026

Catalogul electronic școlar a fost utilizat pentru prima dată în anul 2021-2022 de școlile care au cumpărat softul dedicat acestui scop. Numărul unităților de învățământ care își notează digital elevii a crescut de la an la an, până la un total de 1.164 unități de învățământ, potrivit Fanatik.

Sistemul va respecta fără excepție datele și legislația privind protecția datelor cu caracter personal. Astfel, accesul se va realiza doar prin conexiuni criptate. Doar profesorii pot modifica datele introduse în sistem. Cu toate că proiectul datează din 2019, miniștrii care s-au succedat în fruntea Educației nu au reușit să-l implementeze până la capăt. Fințarea programului a fost introdusă în PNRR și beneficiază de o finanțare de aproximativ 40 de milioane de euro.

Citeşte şi: Un nou scandal la o grădiniță din Bacău. O educatoare, înregistrată în timp ce țipă și îi amenință pe copii: Vă arunc jos de la etaj

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!