Schimbări în sistemul de educaţie românesc. Profesorii vor avea noi obligaţii: „Operaţionalizarea se face în maximum 3 luni de la încheierea dezvoltării”

Catalogul electronic a fost introdus de Ministerul Educației în anul școlar 2021-2022 doar în anumite unități de învățământ incluse într-un program pilot. Un ordin emis de Ligia Deca prevede ca din 2026 programul unic să devină operațional în toate școlile incluse în învățământul preuniversitar.
Mircea Filipescu
05 apr. 2024, 18:17
Schimbări în sistemul de educaţie românesc. Profesorii vor avea noi obligaţii:

Extinderea programului la scară națională a fost amânată ani la rând, așa se face că școlile au ajuns în situația să achiziționeze softurile necesare, dar fără să aibă la dispoziție catalogul școlar electronic acceptat de ministerul Educației.

„Catalogul electronic este sistemul informatic integrat care gestionează situația școlară a preșcolarilor și elevilor prin înregistrarea absențelor, notelor, mediilor, cu generare de rapoarte și statistici relevante la nivel de clasă, unitate de învățământ, județ și sistem național de învățământ preuniversitar, precum și alte date legate de parcursul educațional și procesele administrative aferente acestuia”, se spune în ordinul de ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației, potrivit Mediaflux.

Datele din catalog vor fi corelate cu Sistemul Integrat de Mangement al Școlarității (SIMS), Registrul Matricol Unic/Registrul Unic Național Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii. Teoretic, sistemul informatic va genera, în baza datelor introduse, statistici relevante pentru actul educațional, astfel încât Ministerul Educației să poată construi politici publice în domeniul învățământului preuniversitar.

Catalogul electronic școlar presupune niveluri diferite de acces pentru beneficiari. Directorii de școală sau inspectorii școlari nu vor avea dreptul să modifice datele introduse, această sarcină va reveni exclusiv profesorilor de la școală. Unitățile de învățământ în care catalogul electronic propriu funcționează vor fi obligate să renunțe la sistemul propriu în favoarea celui național.

Citeşte şi: Avocatul Poporului critică vehement propunerea Ligiei Deca de modificare a Legii Învăţământului, care ar prevedea instalarea în şcoli a camerelor de supraveghere, fără acordul părinţilor sau cadrelor didactice

„Catalogul electronic este dezvoltat în termen de maximum 24 de luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin. Operaționalizarea la nivelul întregului sistem de învățământ se face în termen de maximum 3 luni de la încheierea dezvoltării catalogului electronic, la nivel național”, se spune în proiectul de ordin. Acest lucru presupune ca în anul școlar 2026-2027 sitemul digital de notare să fie operabil în toate școlile din ciclul preuniversitar.

Catalogul electronic școlar, obligatoriu din 2026

Catalogul electronic școlar a fost utilizat pentru prima dată în anul 2021-2022 de școlile care au cumpărat softul dedicat acestui scop. Numărul unităților de învățământ care își notează digital elevii a crescut de la an la an, până la un total de 1.164 unități de învățământ, potrivit Fanatik.

Sistemul va respecta fără excepție datele și legislația privind protecția datelor cu caracter personal. Astfel, accesul se va realiza doar prin conexiuni criptate. Doar profesorii pot modifica datele introduse în sistem. Cu toate că proiectul datează din 2019, miniștrii care s-au succedat în fruntea Educației nu au reușit să-l implementeze până la capăt. Fințarea programului a fost introdusă în PNRR și beneficiază de o finanțare de aproximativ 40 de milioane de euro.

Citeşte şi: Un nou scandal la o grădiniță din Bacău. O educatoare, înregistrată în timp ce țipă și îi amenință pe copii: Vă arunc jos de la etaj

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”