Avocatul Poporului critică vehement propunerea Ligiei Deca de modificare a Legii Învăţământului, care ar prevedea instalarea în şcoli a camerelor de supraveghere, fără acordul părinţilor sau cadrelor didactice

Renate Weber, Avocatul Poporului, condamnă vehement proiectul de Ordonanță de Urgență propus de ministrul Ligia Deca, care își propune să modifice pentru a treia oară Legile învățământului. Într-o analiză detaliată asupra propunerii ministrului de a instala camere de supraveghere video-audio în toate instituțiile de învățământ, fără a obține consimțământul profesorilor, elevilor și părinților, instituția condusă de Renate Weber avertizează că această măsură ar încălca atât regulamentele europene, cât și legislația din România.

03 apr. 2024, 21:15
Avocatul Poporului critică vehement propunerea Ligiei Deca de modificare a Legii Învăţământului, care ar prevedea instalarea în şcoli a camerelor de supraveghere, fără acordul părinţilor sau cadrelor didactice

Avocatul Poporului susține că supravegherea permanentă ar echivala cu considerarea tuturor copiilor și tinerilor drept potențiali infractori, o presupunere profund incorectă și periculoasă.

„Instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile școlare nu face parte din procesul educațional, ci este mai degrabă o preconstituire de probe în cazul în care s-ar săvârși o faptă contrară ordinii sociale sau valorilor morale. În opinia noastră, accentul trebuie pus pe educația copiilor/tinerilor și nu pe supravegherea permanentă a acestora, care, pe termen lung poate avea consecinte negative asupra dezvoltării psihice a acestora, în sensul in care obisnuinta de a fi supravegheat conduce la nerespectarea dreptului la viață intimă, familială și privată”, concluzionează Avocatul Poporului într-o analiză a proiectului de Ordonanță de Urgență pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023, potrivit Edupedu.

Avocatul Poporului spune că scopul vizat de propunere „poate fi atins si pe altă cale decât cea prin care se aduce atingere drepturilor fundamentale invocate. În acest sens, pot fi avute în vedere, cu titlu de exemplu, mijloace alternative, cum ar fi:

– creşterea numărului cadrelor didactice care efectuează serviciul pe unitatea de învăţământ;

– angajarea de personal de pază;

– implicarea activă si eficientă a părinților;

– intensificarea mediatizării conduitei de urmat în unitățile de învăţământ si în societate;

– cooperarea cu ONG-urile active si specializate în materie si alte asemenea”.

Citeşte şi: Bacalaureat 2024. Dezastru la simulare, doar doi elevi din zece au știut ce înseamnă „sforţări”. Lucian Blaga, chinul elevilor, majoritatea au luat 0 puncte la subiect DOCUMENT

De asemenea, bursele de merit trebuie să se acorde pentru toți elevii cu medii peste 9.50, iar noile burse de reziliență pentru toți elevii cu medii între 7 și 9.50, nu doar primilor 30% din fiecare clasă din România care au aceste note, așa cum a propus ministrul educației – atrage atenția Avocatul Poporului. Instituția condusă de Renate Weber îi solicită Ligiei Deca să elimine pragul de 30% dintr-o clasă pe care l-a propus cu scopul de a limita numărul elevilor pe care îi premiază.

Avocatul Poporului atrage atenția că pragul conduce la situații în care anumite clase nu vor avea de fapt niciun elev cu bursă de reziliență.

Într-o analiză asupra proiectului de Ordonanță de Urgență de modificare a noilor Legi ale învățământului Deca-Iohannis, Avocatul Poporului îi cere pentru a doua oară Ministerului Educației condus de Ligia Deca să arate „modalitatea clară și fundamentată prin care s-a ajuns la validarea pragului de 30%”. „Am fi interesați de eventualele studii realizate în acest sens, precum și concluziile obținute cu această ocazie”, solicită Avocatul Poporului.

Citeşte şi: Elevii vor susține o nouă simulare a Evaluării Naționale. Va avea loc în perioada 8-12 aprilie