Schimbări importante în sistemul de pensii. Ce-i aşteaptă pe românii care au lucrat în condiţii grele

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, anunţă schimbări importante în sistemul de pensii. Ministrul vrea să îndrepte inechităţile în ceea ce-i priveşte pe românii care au lucrat în condiţii grele în domenii precum minerit, metalurgie, siderurgie.

05 mai 2015, 10:53
Schimbări importante în sistemul de pensii. Ce-i aşteaptă pe românii care au lucrat în condiţii grele

Rovana Plumb a anunţat că discută cu parlamentarii despre cea mai bună formulă pentru pensionari în ceea ce priveşte majorarea punctajelor pentru pensionarii cu grupa I şi a II-a de muncă.

Citeşte şi: Rovana Plumb: Fac apel la liberali să nu blocheze revizuirea Constituţiei

„În actuala iniţiativă legislativă privind majorarea punctajelor pentru cei care au lucrat în grupa I şi a II-a de muncă nu se regăsesc decât anumite categorii, respectiv din siderurgie, metalurgie şi minerit. Există mai multe categorii de pensionari care îndeplinesc condiţiile de a fi lucrat în grupa I şi grupa a II-a şi trebuie şi aceştia să primească un tratament echitabil, corect din partea legiuitorilor în aşa fel încât să fie şi ei încadraţi în majorarea punctajului aferent grupei I şi a II-a de muncă”, a declarat Rovana Plumb.

În acest sens, ministrul Muncii a cerut o amânare de două săptămâni pentru a afla numărul exact al pensionarilor care ar uma să beneficieze de majorarea punctajului.

„Pentru a vedea exact numărul de persoane beneficiare, am solicitat o amânare de 2 săptămâni (…) Aş vrea să fac precizarea că recalcularea tuturor dosarelor, care înseamnă peste 500.000, ia o perioadă de timp de aproape 2 ani de zile, chiar dacă intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Plata se face în momentul în care se finalizează recalcularea fiecărui dosar, dar dreptul va fi calculat începând cu 1 ianuarie 2016″, a mai precizat Rovana Plumb.

Citeşte şi: Pensie de LUX de la UEFA pentru Mircea Sandu