Schimbări majore pentru anul școlar 2023-2024! Elevii vor avea o oră în plus pe săptămână

Următorul an școlar va aduce o serie de modificări pentru elevii din România. O nouă materie va fi introdusă în programă, ceea ce va însemna pentru aceștia o oră în plus pe săptămână. Iată care sunt elevii care sunt vizați de această schimbare.

03 feb. 2023, 16:48
Schimbări majore pentru anul școlar 2023-2024! Elevii vor avea o oră în plus pe săptămână
Cum va arăta anul școlar după această modificare

Schimbări majore în structura școlară. Începând cu anul școlar 2023-2024 elevii din clasa a XI-a vor avea o materie în plus, ceea ce va presupune introducerea unei ore în plus pe săptămână. Disciplina nou introdusă în programă se numește „Istoria evreilor. Holocaustul” și conform declarațiilor Ligiei Deca, ministrul Educației, va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior.

Citește și: STRUCTURĂ AN ŞCOLAR. Aberaţia maximă, vacanţa de Paşte nu cuprinde nici Paştele ortodox, nici pe cel catolic

Conform surselor Edupedu.ro acest subiect a fost pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației și au fost avizate. Așadar, cu excepția elevilor din învățământul profesional special, toți elevi de clasa a XI-a vor studia această materie. În cazul celor înscriși în învățământul profesional special noua disciplină va fi studiată în clasa a XII-a.

Cum va arăta anul școlar după această modificare

Învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani: disciplina va fi studiată în clasa a XI-a – 1 oră pe săptămână. Până în prezent, elevii de clasa a XI-a aveau în trunchiul comun 330 de ore pe an școlar. După modificare, aceștia vor avea în total 360 de ore pe an școlar.

Învățământul profesional special: disciplina „Istoria evreilor.Holocaustul” va fi studiată în clasa a XII-a – 1 oră pe săptămână. Acum aceștia au pe an 240 de ore în trunchiul comun. Din toamnă vor fi alocate 270 de ore în trunchiul comun.

Filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. La cele 18 ore pe săptămână din trunchiul comun a fost adăugată încă o oră.

Filiera teoretică, profilul real, specializarea științe ale naturii: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. Celor 18 ore pe săptămână din trunchiul comun le-a fost adăugată încă o oră.

Filiera teoretică, profilul umanist, specializarea filologie: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. Până acum erau 15 ore în trunchiul comun pe săptămână, dar noua modificare include încă o oră, adică o să fie 16 ore în total.

Filiera teoretică, profilul umanist, specializarea științe sociale: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a, iar în trunchiul comun o să fie 16 ore pe săptămână. Momentan, la specializarea „științe sociale”, trunchiul comun cuprinde 15 ore pe săptămână.

Filiera vocațională, profilul artistic, specializările „Muzică”, „Coregrafie”, „Arta Actorului”, „Arhitectură, arte ambientale și design”, „Arte plastice, arte decorative”: 1 oră pe săptămână în clasa a XI-a. Dacă trunchiul comun are, în anul școlar 2022-2023, 11 ore pe săptămână, proiectul de ordin prevede 12 ore pe săptămână, începând din anul 2023-2024.

Filiera vocațională, profil sportiv, toate specializările: „Istoria evreilor” va fi studiată în clasa a XI-a, fiind adăugată o oră în plus în trunchiul comun, ajungându-se la 17 ore pe săptămână.

La filiera vocațională, profilul pedagogic, specializările „învățător-educatoare”, „educator-puericultor”, „instructor pentru activități extrașcolare”, disciplina apare la clasa a XI-a, cu o oră pe săptămână în trunchiul comun.

Pentru filiera tehnologică, cursuri de zi și seral, elevii din clasa a XI-a vor avea 1 oră pe săptămână „Istoria evreilor. Holocaustul”. Acum, în trunchiul comun sunt în total 561 de ore pe an. Din toamnă, o să fie 594 de ore pe an școlar în trunchiul comun.

Și liceenii de clasa a XI-a de la filiera vocațională, profilul teologic, cultul ortodox, specializarea Ghid turism religios, vor avea o oră pe săptămâna inclusă în trunchiul comun, pentru această disciplină.

Citește și: Calendarul olimpiadelor și concursurilor școlare 2023. Unele probe sunt organizate în vacanța de Paște