Schimbări majore pentru românii cu conturi bancare! Toate băncile va trebui să ofere ANAF informații despre clienți

În curând, instituțiile de credit vor fi obligate să transmită zilnic către ANAF sumele din conturile bancare și ce pot fi plătite în procedurile de executare silită. Această obligativitate a fost introdusă de Fisc întrucât până în prezent doar o bancă decise de bună voie să semneze convenția-cadru pentru acest schimb de informații.

13 apr. 2023, 15:26
Schimbări majore pentru românii cu conturi bancare! Toate băncile va trebui să ofere ANAF informații despre clienți

Aceasta decizie este benefică pentru că ușurează procesul. Prin informațiile despre sumele disponibile în conturile bancare ale celui poprit, aplicația e-Popriri a ANAF ar putea să nu mai încaseze simultan din mai multe locuri, sume peste cele datorate de către contribuabilul poprit.

ANAF a anunțat că românii vor primi notificări de conformare. Aceste documente sunt trimise de Fisc în urma efectuării unei analize de risc în acest sens, potrivit Profit.ro. Cu alte cuvinte, cei care sunt descoperiți cu anumite nereguli, va exista posibilitatea corectării prin intermediul mai multor metode. De pildă, depunerea sau corectarea declarațiilor fiscale.

În cazul în care doresc reanalizarea situației, aceasta se poate cere în termen de 30 de zile de la primirea documentului. Dacă este necesară depunerea mai multor documente, vorbim deja despre o verificare a situației fiscale.

Din cele precizate ANAF vizează în principal discrepanțele existente între veniturile declarate de către persoanele fizice pe o anumită perioadă și veniturile estimate. Astfel, Fiscul a venit și a explicat ce înseamnă diferență semnificativă: practic, vorbim de o sumă care este cu 10% mai mare față de venitul declarat, dar nu mai puțin de 50.000 de lei.

Citește și: S-a terminat dezmăţul bugetarilor, Guvernul începe tăierile

Creșterea sau scăderea elementelor partimoniale stau la baza determinării veniturilor declarate și celor estimate în majoritatea cazurilor.

În sfera „elementelor patrimoniale” intră totalitatatea bunurilor precum terenuri, case sau mașini achiziționate fără venituri care să le justifice. Tot în această categorie se regăsesc și fluxurile de trezorerie, precum și cheltuielile personale.

Scopul Fiscului este determinarea probabilității ca anumite persoane fizice să nu declare veniturile impozabile. Acest risc este măsurat prin discrepanța dintre venitul declarat de persoana fizică sau plătitor și venitul estimat din timpul analizei de risc. Ambele având la bază aceeași durată impozabilă.

Dacă este descoperită o neregulă, va fi trimisă o notificare de conformitate, care nu atrage automat sancțiuni, înțelegându-se că aceasta atrage mai mult atenția asupra anumitor greșeli.

Citește și: Proiect de lege depus de 56 de parlamentari PSD: nu se mai pot declara zile libere legale, decât cu o condiție