Schimbări pentru șoferi. Guvernul pregătește noi modalități de taxare pentru circulația pe drumurile naționale din România

Guvernul se reunește joi în şedinţă, urmând să aprobe o hotărâre privind acordarea de ajutoare de urgenţă populaţiei afectate de efectele fenomenelor meteorologice deosebite din acest an. De asemenea, în şedinţa Cabinetului Ciolacu va fi discutat şi un proiect de lege privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale.

22 iun. 2023, 11:25
Schimbări pentru șoferi. Guvernul pregătește noi modalități de taxare pentru circulația pe drumurile naționale din România

Guvernul a decis cum vor fi reduse preturile la alimentele de baza. Potrivit unor surse guvernamentale, pe o perioada de trei luni va functiona un acord intre producatori, guvern si retaileri. Vorbim despre o schema de reducere a adaosului comercial aplicată voluntar, potrivit unor surse România TV.

De asemenea, Guvernul urmează să aprobe o hotărâre privind acordarea de ajutoare de urgenţă populaţiei afectate de efectele fenomenelor meteorologice deosebite din acest an.

„Având în vedere experienţa anilor trecuţi, precum şi probabilitatea de producere în continuare în cursul anului 2023 de inundaţii şi fenomene meteorologice deosebite şi necesitatea de a interveni operativ pentru sprijinirea persoanelor afectate, prin proiectul alăturat de hotărâre a Guvernului, se propune instituirea acordării de ajutoare de urgenţă pe parcursul anului 2023, pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase. Ajutoarele de urgenţă se vor acorda în limita sumei de 7.000.000 lei din fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale”, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

Gospodării din judeţele Alba, Bihor, Caraş-Severin, Cluj, Hunedoara, Mehedinţi, Sălaj, Sibiu şi Teleorman au fost afectate în această lună de precipitaţii abundente şi alte fenomene meteorologice deosebite, fiind nevoie de sprijinul şi intervenţia pompierilor militari pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea.

„Multe familii sau persoane singure au locuinţele avariate, bunuri uzuale şi de folosinţă îndelungată deteriorate, animalele şi păsările din gospodării dispărute, în consecinţă fără elementele necesare traiului zilnic”, se arată în documentul citat de Agerpres.

Conform acestuia, aprobarea unei hotărâri a Guvernului de acordare a ajutoarelor de urgenţă pentru situaţii de necesitate cauzate de inundaţii, alunecări de teren şi fenomene meteorologice deosebite, indiferent de momentul în care acestea se vor produce pe parcursul acestui an, va permite sprijinirea promptă a populaţiei şi va facilita combaterea rapidă a riscului de excluziune socială a celor afectaţi.

Citește și: Atenţie, şoferi! Amendă de 4000 de lei dacă nu este semnul pe parbriz

 

Guvernul pregătește noi modalități de taxare pentru circulația pe drumurile naționale din România

În şedinţa Cabinetului Ciolacu va fi discutat şi un proiect de lege privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale. „Prin prezentul proiect de act normativ se urmăreşte instituirea cadrului legal privind aplicarea tarifelor rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din Romania, stabilite în funcţie de perioadă sau de distanţa parcursă”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

Prin proiectul elaborat de Ministerul Transporturilor se urmărește instituirea unui cadrul legal unic care să cuprindă dispoziții referitoare atât la tariful rutier aplicat în funcție de perioada parcursă, dar și de distanța parcursă. Astfel prin prezentul proiect de act normativ tariful rutier stabilit în funcție de perioada parcursă pe rețeaua de drumuri de interes național va fi reprezentat de rovinietă care va fi aplicabilă tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe această rețea, concepute şi construite pentru transportul de persoane și pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone.

Proiectul prevede că rovinieta se va aplica în funcţie de categoria vehiculului, de clasa de emisii poluante (EURO) și de durata de utilizare a reţealei de drumuri naţionale din România. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staţionare.

Totodată, prin proiectul de act normativ tariful rutier stabilit în funcție de distanța parcursă pe rețeaua de drumuri de interes național va fi reprezentat de TollRo. CNAIR este entitatea desemnată să perceapă și să încaseze TollRo.

TollRo se va aplica pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe acesta, concepute şi construite pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone. Vehiculele de transport mixt se asimilează, din punct de vedere al TollRo, cu vehiculele de transport marfă.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Mașina albă cu camere de control de la Control Parking a fost surprinsă în trafic

 

Executivul va dezbate în primă lectură şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii.

De asemenea, în reuniunea guvernamentală va fi analizat un proiect de hotărâre privind trecerea bunurilor aferente Centralei Electrice de Termoficare CET Palas din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Energiei în domeniul public al municipiului Constanţa.