Schimbări uriașe la Rabla Clasic și Rabla Plus. De ce dispare subvenția pentru unele tipuri de mașini

Guvernul a pregătit schimbări uriașe la programul Rabla. Prima de casare din programul Rabla Clasic va crește la 9.000 de lei dacă e predat un autovehicul uzat și la 10.000 de lei dacă sunt predate două autovehicule uzate.

22 feb. 2023, 09:49
Schimbări uriașe la Rabla Clasic și Rabla Plus. De ce dispare subvenția pentru unele tipuri de mașini

Schimbări uriașe la Rabla Clasic și Rabla Plus. Mai mult, va fi eliminată și subvenția pentru autoturismele electrice care au un preț de peste 75.000 de euro, după modelul altor state din Europa. Se pregătește și un nou program, Rabla pentru Flote, iar scopul e încurajarea achiziției de autovehicule electrice noi, cu un preț de peste 200.000 de euro de către firme.

Au fost alocate sume mai mari decât în anii precedenți, 560 milioane lei pentru Rabla Clasic și 780 milioane lei pentru Rabla Plus, potrivit propunerii Bugetului de venituri și cheltuieli al Administrației Fondului pentru Mediu.

Citește și Programul Rabla Plus, modificat în 2023. Subvenția de 10.000 de euro nu va mai fi acordată pentru toate modelele de mașini

În momentul de față, Administrația Fondului pentru Mediu se ocupă de moficiarea ghidurilor de finanțare pentru Rabla Clasic și Rabla Plus.

Schimbări uriașe la Rabla Clasic și Rabla Plus. Iată care sunt cele mai importante:

  • reducerea emisiilor pentru acordarea primei de casare la maximum 155 g;
  • creșterea primei de casare la 9.000 lei în cazul predării unui autovehicul uzat și la 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate;
  • eliminarea condiției de a casa o rablă în schimbul achiziționării unui autovehicul nou, pentru instituții publice (modificare valabilă pentru ambele programe);
  • eliminarea posibilității de a anula Notele de înscriere;
  • stabilirea cuantumului maxim de 75.000 Euro (TVA inclus) pentru achiziționarea unui autovehicul electric;
  • majorarea valorii ecotichetului pentru instituții publice la 120.000 lei pentru Rabla Plus.

Administrația Fondului pentru Mediu va demara totodată Programul Rabla local, cu un buget în valoare de 240 milioane lei.

Obiectul Programului constă în finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu pentru autovehiculul uzat având o vechime egală sau mai mare de 15 ani de la anul fabricației, în schimbul predării acestuia spre casare.

Citește și RABLA 2023. Ministrul Mediului: „Faţă de anul trecut, am dublat bugetul”

Reprezentanții programului preconizează casarea unui număr de 100.000 de autovehicule uzate. E prima dată pe anul acesta când Administrația Fondului pentru Mediu face demersuri să lanseze un program prin care să încurajeze achiziția de autovehicule electrice noi pentru companiile care dețin flote de mașini, Rabla pentru flote.

Astfel, Administrația Fondului pentru Mediu lucrează la o schemă de ajutor de stat prin care se dorește încurajarea achiziției de autovehicule noi, de peste 200.000 de euro de către operatorii economici.