Schimbările din lumea arabă au favorizat terorismul

Schimbările politice din lumea arabă au favorizat "terorismul" şi criminalitatea, a declarat miercuri un oficial saudit cu ocazia unei reuniuni arabe la Tunis, consacrată securităţii.

RomaniaTV.net
26 sept. 2012, 16:25
Schimbările din lumea arabă au favorizat terorismul

„Predicatorii terorismului (…) au profitat de deriva din planul securităţii” în regiune, a declarat într-un comunicat sauditul Mohamed ben Ali Kouman, secretarul general al Consiliului miniştrilor de Interne, o instituţie subordonată Ligii Arabe şi cu sediul la Tunis.

„Propagarea armelor şi a explozibililor a permis teroriştilor să deţină instrumente de ucidere şi distrugere”, a adăugat el în deschiderea unei reuniuni cu uşile închise a responsabililor de securitate din cadrul Ministerelor de Interne, consacrată luptei antiteroriste.

Mai multe valuri de violenţe care implică islamişti radicali au avut loc în ultimele luni în mai multe ţări arabe, în special cele care au cunoscut revoluţii în 2011, ca Tunisia, Libia şi Egipt, relatează AFP.

Potrivit lui, „regiunea arabă cunoaşte de anul trecut schimbări politice care s-au soldat cu crize de securitate acute ce au condus direct la creşterea criminalităţii”.

„Derivele din planul securităţii au fost un teren fertil pentru tot felul de infracţiuni”, a adăugat el, citând „crima organizată, imigraţia clandestină”, precum şi „traficul de fiinţe umane şi de droguri”.

Luna septembrie a fost marcată de manifestaţii care au degenerat în atacuri sângeroase împotriva ambasadelor occidentale din regiune pentru a protesta faţă de un film islamofob produs în Statele Unite şi din care au fost difuzate fragmente pe Internet.