Şcoala a început deja pentru 4.000 de elevi. Cursurile au durat şase săptămâni şi au fost organizate în clase special amenajate

Un număr de 4.000 de elevi au început deja şcoala, de la 1 iulie, în clasele special organizate de Salvaţi România, conform unui comunicat Edupedu.ro. Copiii au făcut şcoala remedială timp de şase săptămâni, în clase special organizate, cu respectarea normelor sanitare.

RomaniaTV.net
11 aug. 2020, 10:40
Şcoala a început deja pentru 4.000 de elevi. Cursurile au durat şase săptămâni şi au fost organizate în clase special amenajate

4.000 de copii au început şcoala, de la 1 iulie, în clasele special organizate de Salvaţi Copiii România, pentru restabilirea dreptului la educaţie a elevilor care, în lipsa unei tablete şi a accesului la internet, au fost lăsaţi în afara şcolii online.

Citeşte şi: Elevii ar putea primi bani pentru rechizite! Ce condiţie trebuie să îndeplinească aceştia

În total, 150 de cadre didactice, psihologi şi asistenţi sociali ai organizaţiei sunt implicaţi în organizarea şi susţinerea activităţilor de vară.

COMUNICAT Salvați Copiii

„4.000 de copii au început deja școala, de la 1 iulie, în clasele special organizate de Salvați Copiii România, pentru restabilirea dreptului la educație al celor care, în lipsa unei tablete și/sau a accesului la internet, au fost lăsați în afara școlii online. În cele 6 săptămâni de învățare, copiii au fost în siguranță, normele sanitare au fost respectate, iar pedagogii s-au concentrat pe recuperarea educațională și suportul psiho-emoțional.

Echipele Salvați Copiii au asigurat recuperarea decalajelor cauzate de lipsa accesului sau de accesul redus/slab calitativ la clasele desfășurate online în perioada restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, organizând astfel:

100 de grupe pentru programul Școală după școală, unde au fost integrați copiii de vârstă școlară din comunități/familii vulnerabile care au fost marginalizați suplimentar în cele trei luni de carantină;

27 de grupe pentru Grădinița estivală, unde au fost integrați copiii din ciclul preșcolar, care au fost scoși în afara oricărui program educațional la care copiii din medii sociale stabile au avut acces garantat, cu prioritate cei care urmează să frecventeze clasa pregătitoare în noul an școlar.

Clasele funcționează în școli din București, Constanța, Craiova, Iași, Lupeni, Mangalia, Negrești, Petrila, Reșița, Suceava, Timișoara, Târgu Mureș și Târgoviște.

Douăzeci de grupe au fost deschise și în mediul rural: în localitățile Prejmer și Viștea de jos, din județul Brașov și în localitățile Bahnea și Idiciu, din județul Mureș.

În total, 150 de cadre didactice, psihologi și asistenți sociali ai organizației sunt implicați în organizarea și susținerea activităților de vară.

La sfârșitul lunii mai, în cadrul Semestrului European, Comisia Europeană a atras atenția României asupra unor provocări ale sistemului de educație, cum ar fi echitatea, caracterul incluziv, nevoia de a stabili un mecanism care să abordeze părăsirea timpurie a școlii, subliniind că:

„Din cauza infrastructurii digitale inadecvate, a materialelor didactice necorespunzătoare și a competențelor digitale insuficiente, trecerea la învățământul la distanță, necesară în contextul epidemiei de COVID-19, creează probleme pentru instituțiile de învățământ și formare, pentru cadrele didactice și pentru elevi, în special pentru elevii defavorizați și pentru romi.”

Activitățile de educație remedială au inclus în principal:

  • Pregătire școlară remedială în vederea depășirii carențelor educaționale din cauza neparticipării școlare;
  • Educație pentru sănătate, respectarea normelor de igienă, mai ales în cotextul cauzat de pandemie Covid-19;
  • TIC – instruirea copiilor în utilizarea tehnologiei moderne;
  • Educație nonformală, învățare prin joc și, împreună cu parteneri abilitați, derularea de experimente științifice, educație financiară etc;
  • Ieșiri în aer liber, mici drumeții, dezvoltarea relațiilor interpersonale și socializare;

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat urgența recuperării educaționale în cazul copiilor vulnerabili: „Salvați Copiii România a deschis școlile, imediat ce a fost posibil și am demonstrat că se poate să garantezi accesul real la educație pentru toți copiii și, în același timp, să le protejezi sănătatea. E nevoie de voință politică, de finanțare adecvată și de o radiografiere eficientă a sistemului, pentru ca școala să se redeschidă în 14 septembrie în condiții optime”.