Şcoala în vreme de coronavirus. Masca NU va fi obligatorie. Scenariul hibrid de începere a cursurilor, propus de Ministerul Sănătăţii

Reducerea distanţei fizice între copii de la doi metri, cât era până în prezent, la doar un metru, indiferent de ciclul de învăţământ preuniversitar, este noua măsură propusă de Ministerul Sănătăţii în scenariul hibrid, discutat săptămâna aceasta de partenerii sociali la Ministerul Educaţiei, relatează stiriedu.ro.

RomaniaTV.net
28 iul. 2020, 05:03
Şcoala în vreme de coronavirus. Masca NU va fi obligatorie. Scenariul hibrid de începere a cursurilor, propus de Ministerul Sănătăţii

Anul şcolar viitor va începe, în mod normal, pe 1 septembrie 2020 şi se va încheia pe 31 august 2021, elevii fiind aşteptaţi la cursuri pe 14 septembrie 2020, potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial. Din cauza pandemiei de coronavirus, autorităţile poartă încă discuţii privind regulile pe care vor trebuie să le respecte elevii şi profesorii odată cu reluarea şcolii.

Va fi nevoie de mască la şcoală? Variantele luate în calcul de autorităţi

Purtarea măştii nu este obligatorie la grădiniţă şi pentru elevii din ciclul primar. La liceu și gimnaziu, masca nu este obligatorie pentru elevi doar „în timpul orelor de curs, atunci când se asigură distanța de 1 m între elevi”.

Deși pentru educatoare și învățătoare masca e obligatorie, regulamentul propus prevede că pentru profesorii de gimnaziu și liceu masca „nu este obligatorie pentru personalul didactic atunci când predă și este la 2 m de elevi”.

Ore doar două săptămâni pe lună

Setul de reguli este elaborat în scenariul în care elevii ar veni două săptămâni dintr-o lună la şcoală, adică 10 zile lună, dar nu neapărat consecutive, ci existând posibilitatea să fie împărțite fie în reprize de o săptămână, fie câte două.

Scenariul hibrid este similar abordat asemănător pe trei ciclurile de învățământ, atât în grădinițe, cât și în primar, gimnazialul și liceul fiind puse împreună, din punctul de vedere al normelor propuse de către specialiștii de la Ministerul Sănătății, notează sursa citată.

Cum vor fi împărţite clasele

Cu toate că ministrul Sănătății vorbea recent despre împărțirea elevilor dintr-o clasă în trei și doar o treime ar fi mers la școală, în timp ce două treimi continuau educația online, scenariul citat de stiriedu.ro ilustrează o împărțire în două a claselor.

Distanţare de 1 metru în timpul cursurilor şi în pauze

  • Intrarea și ieșirea din școală ar trebui să se facă pe trasee special semnalizate și delimitate, ca cele care au fost pentru examenele naționale. Triajul epidemiologic se permanentizează petnru elevi, iar pentru cadrele didactice apare și o declarație pe proprie răspundere.
  • Părinții sau alte persoane în afara de copii/elevi și de personalul școlii nu mai au voie în spațiul grădiniței sau al școlii.
  • Atât în pauze, cât și în tipul cursurilor distanțarea trebuie să fie de 1 metru. Până acum același minister al Sănătății a recomandat constant o distanțare de 2 metri.
  • Igiena mâinilor trebuie să fie „foarte frecventă”.
  • Ca si până acum, cei de la ministerul Sănătății propun să existe „o sală specială pentru izolarea copiilor care prezintă simptome pe durata programului, până la sosirea părinților”.
  • Pentru toate ciclurile de învățământ se vor putea juca „doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber”. 

Ghidul respectiv arată că „nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte” și că „vor fi eliminate activități care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanței între copii”.

Călin Popescu Tăriceanu, întrebare-cheie pentru Guvernul Orban: „Cum se va desfăşura şcoala din toamnă?”