Şcoala începe pe 14 septembrie, dar tabletele pentru elevi vor ajunge până în noiembrie. Explicaţia lui Cîţu: „Producţia lor durează”

Tabletele necesare pentru ca elevii să facă şcoală online vor ajunge chiar şi în luna noiembrie, chiar dacă noul an şcolar va începe luni, 14 septembrie. Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a explicat că "o parte, câteva loturi" vor fi livrate acum, iar restul în lunile octombrie şi noiembrie. Motivul: "producția lor durează mai mult".

RomaniaTV.net
09 sept. 2020, 12:24
Şcoala începe pe 14 septembrie, dar tabletele pentru elevi vor ajunge până în noiembrie. Explicaţia lui Cîţu: „Producţia lor durează”

„Am alocat resursele necesare, au fost alocate resurse suplimentare la rectificarea bugetară, pentru tablete. Aici, au fost și sunt niște discuții despre licitații. O parte dintre tablete, câteva loturi, vor fi livrate acum, nu sunt toate livrate. Anul trecut, au fost cumpărate 200.000 de tablete tot anul.

Guvernul cumpără pentru acest început de an 200.000 de tablete dintr-odată. Este clar că s-ar putea să fie o problemă de producție, de capacitate de producție. În același timp sunt specificații clare pentru aceste tablete, nu le cumpărăm din piață, din magazin. De aceea, producția lor durează mai mult. Eu cred că până la mijlocul lunii octombrie vor fi livrate toate aceste tablete. Sunt câteva loturi care vor fi livate în septembrie, celelate vor fi livrate în octombrie și noiembrie”, a declarat, la Galați, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, conform Mediafax.

La rândul ei, Monica Anisie, ministrul Educaţiei, a declarat, la Focşani, că 82.000 de tablete cu internet plătit pentru doi ani vor fi distribuite în unităţile de învăţâmânt care încep şcoala în scenariul roşu.

„Sunt deja 82.000 de tablete gata să plece către unităţile de învăţâmânt care se află în scenariul roşu. Avem un operator economic care a câştigat licitaţia realizată de către ONAC. (…) Tabletele pe care le-am achiziţionat sunt conectate la internet şi cu internetul plătit pentru doi ani de zile”, a spus Anisie, conform Hotnews.

Dan Tudorache anunţă că toţi elevii şi profesorii din Sectorul 1 vor primi tablete. „Toţi trebuie să aibă aceleaşi şanse”

Anisie a explicat că există o companie care a câştigat licitaţia desfăşurată de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), pentru asigurarea a trei loturi de tablete.

Firma este pregătită să înceapă distribuţia a 82.000 de tablete începând cu 9 septembrie, în cazul în care licitaţia nu va fi contestată.

Ministrul Educaţiei a precizat că Inspectoratele Şcolare din fiecare judeţ au făcut un necesar pe care l-au transmis ministerului de resort şi astfel s-a ajuns la organizarea unei licitaţii pentru 250.000 de tablete.

De asemenea, Monica Anisie a precizat că şcolile şi autorităţile locale pot cumpăra tablete pentru elevi, iar banii vor fi decontaţi din fonduri europene, existând o alocare pentru jumătate de milion de tablete.

Florin Cîţu, veşti „excelente” pentru toţi românii: „Economia a răspuns perfect la măsurile implementate de Guvern”