Haos total în Educaţie! ŞCOLI deschise în funcţie de gradul de ocupare al paturilor în spitale

Haos total în Educaţie. Profesorii ameninţă cu greva din cauza salariilor, structura anului şcolar se schimbă cu fiecare ministru, iar cursurile cu prezenţă fizică reprezintă o loterie din cauza cazurilor de Covid şi a regulilor schimbate d ela o săptămână la alta.

13 ian. 2022, 20:18
Haos total în Educaţie! ŞCOLI deschise în funcţie de gradul de ocupare al paturilor în spitale

Şcoli deschise doar dacă sunt paturi libere la spitalele Covid! CNSU abilitează ministerele Educaţiei şi Sănătăţii să modifice ordinul comun pentru a permite desfăşurarea cursurilor şcolare cu prezenţă fizică în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital pentru pacienţii COVID.

O altă noutate apărută în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației este că o clasă va intra în online nu la primul caz de COVID-19, ci la 3 cazuri de infectare.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a abilitat ministerele Educaţiei şi Sănătăţii să modifice ordinul comun care reglementează desfăşurarea cu prezenţă fizică a cursurilor şcolare astfel încât aceasta să fie permisă în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital pentru pacienţii cu infecţie COVID.

Lista şcolilor şi grădiniţelor din Bucureşti care ar putea intra în online de săptămâna viitoare după ce Capitala a intrat în scenariul roşu
„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de astăzi, 13 ianuarie 2022, Hotărârea numărul 3 pentru abilitarea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii pentru modificarea Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în sensul permiterii desfăşurării cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe, în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor COVID-19”, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.

De asemenea, hotărârea prevede scoaterea de la rezervele de stat a unsprezece construcţii uşoare din elemente modulate, în vederea organizării unor puncte de triaj observaţional/epidemiologic la unităţile spitaliceşti din judeţele Arad, Hunedoara, Teleorman şi Timiş.

Decizia, luată în temeiul prevederilor art. 38 și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu modificările și completările ulterioare, ale art. 20 lit. k) și l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,

a) desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;
b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%;
c) reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean;
d) instituirea, în sarcina direcțiilor județene de sănătate publică și a municipiului București, a obligației de publicare pe site-ul propriu a ratei de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”. La nivelul municipiului București și județului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unități administrativ-teritoriale.
e) suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe, la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.
Art.2 – Se propune Guvernului aprobarea scoaterii

Omicron închide şcolile. Elevii nevaccinaţi fac cursuri online dacă în clasă apare un singur caz de Covid 19
Hotarare CNSU nr 3 din 12 01 2022

 

Arafat, despre testele de salivă: Referitor la lotul 1, care a fost blocat prin contestaţie, au mai apărut şi alte contestaţii chiar la sfârşitul perioadei/ El afirmă că, după decizia CNSC, firmele ar trebui să livreze testele în cinci zile

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, referitor la lotul I al testelor din salivă pentru şcoli, pentru care licitaţia a fost contestată, că, după apariţia altor contestaţii, se aşteaptă acum decizia CNSC-ului. El a menţionat că din momentul în care CNSC ia o decizie, în cinci zile testele ar trebui livrate.

Arafat a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, care mai este situaţia testelor de salivă pentru elevi.

„Licitaţia şi pe lotul doi şi pe lotul trei este în desfăşurare la ONAC. Depinde când se semnează acordul cadru, trecem noi la semnarea acordului subsecvent şi achiziţia. Referitor la lotul 1, care a fost blocat prin contestaţie, au mai apărut şi alte contestaţii chiar la sfârşitul perioadei în care se puteau depune. Aşteptăm decizia CNSC-ului. Cu cât vine decizia CNSC-ului mai repede, cu atât ştim ceea ce e de făcut, fie ca ONAC trebuie să reevalueze, fie dacă nu se dă dreptate firmelor, atunci trece IGSU la semnarea contractelor subsecvente şi la livrare. Procedura continuă şi cu celelalte loturi, dar problema asta cu constestaţiilor este o problemă incontrolabilă, pentru că cine contestă nu înseamnă că are dreptate, dar cel puţin până la decizia primei instanţei blochează procesul. După decizia primei instanţei mergem imediat la semnat, nu aşteptăm chiar dacă se merge la a doua instanţă pentru că legea permite acest lucru şi legea permite ca după decizia primei instanţe să se semneze deja contractele subsecvente, lucru pe care îl vom face din momentul în care vom avea decizia CNSC”, a declarat Arafat.

El a precizat că de la decizia CNSC firmele ar trebui să livreze testele în termen de cinci zile.