Şcoli închise în Bucureşti? În ce condiţii s-ar lua decizia

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, rata de infectare pentru București este de 3,02 la mia de locuitori. În aceste condiţii, conform ordinului de ministru după care sunt organizate școlile, unităţile de învăţământ din Capitală ar putea funcţiona doar online.

RomaniaTV.net
18 oct. 2020, 10:05
Şcoli închise în Bucureşti? În ce condiţii s-ar lua decizia

În Capitală au fost anunțate 770 de noi cazuri duminică, ducând rata de infectare peste pragul critic, prag care înseamnă trecerea în scenariul roșu pentru toate institutțiile de învățământ.

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, „la o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, Direcțiile de Sănătate Publică Judeţene şi a municipiului Bucureşti va prezenta CJSU/CMBSU o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate.

În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2.”

Citeşte şi Bucureştiul intră în SCENARIUL ROŞU. A fost depăşit pragul de incidenţă de 3 la mia de locuitori

Prefectul Capitalei a anunţat că luni se va lua o decizie cu privire la şcoli, după ce duminică a fost depăşit pragul de incidentă de 3 la mia de locuitori. 

„În legislație scrie că în 48 de ore comitetele pentru situații de urgentă judetene și cel municipal se intrunesc, după depășirea unei rate de 3. Deci daca astazi s-a anuntat, 48 de ore inseamna luni si marti. 3,02 e foarte putin depasit ca sa panicam lumea. O sa vedem, mai ales ca rata dupa care ne orientăm noi este cea comunicată lunea. In fiecare luni e comunicata rata aferentă celor 14 zile anterioare”, a declarat Cojanu, pentru Edupedu.ro.

O decizie privind închiderea şcolilor şi mutarea cursurilor în online va fi luată după întrunirea Comitetului pentru Situatii de Urgenta. Deocamdată nu a fost anunţată data la care ar urma să aibă loc şedinţa, mai ales că prefectul Capitalei este în concediu, fiind în izolare după ce a intrat în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19.

ISMB a anuntat ca deocamdata situatia la Bucuresti ramane acceasi ca pana acum, adica 40 de şcoli si gradinite in scenariul rosu.

 

Ce înseamnă trecerea în scenariul roşu pentru unităţile de învăţământ. Explicaţiile ministrului Educaţiei

Ministrul Educației, Monica Anisie, declara recent că „în momentul respectiv, unitățile de învățământ rămân închise pentru 14 zile. Elevii nu mai participă fizic la ore, iar cursurile se desfășoară în sistem online”.

Ministrul a precizat că interdicția de a veni fizic la unitatea de învățământ se va aplica tuturor grădinițelor și școlilor, indiferent că sunt de stat sau privat.

În ceea ce privește after school-urile și creșele, acestea pot fi închise numai în cazul în care Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență decide acest lucru, nefiind o măsură care să intre automat în vigoare, ca în cazul școlilor și grădinițelor.

„Tot Comitetul poate decide suspendarea activităților pentru 14 zile si pentru after school-uri sau creșe, care sunt în administrarea autorității publice locale”, a precizat Anisie, pentru Edupedu.ro.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat duminică 3.920 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 180.388. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat şi 60 de decese, bilanţul fiind de 5.872. În prezent, 749 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă. Bucureştiul a trecut de pragul de 3 în ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore, în Capitală au fost înregistrate 770 de noi cazuri de COVID-19.

Citeşte şi Virgil Musta: Sunt copleşit de gândul că va trebui să aleg între viaţă şi moarte