Şcolile din Finlanda oferă elevilor mese calde gratuite, chiar dacă sunt închise din cauza pandemiei de coronavirus

Şcolile din Finlanda continuă să servească mese cald gratuite elevilor, fiind o practică considerată a fi una din pietrele de temelie ale societăţii finlandeze, chiar dacă şcolile sunt închise de două săptămâni. 

RomaniaTV.net
27 mart. 2020, 06:02
Şcolile din Finlanda oferă elevilor mese calde gratuite, chiar dacă sunt închise din cauza pandemiei de coronavirus

Hanna-Kaisa Talvensaari, de la departamentul pentru educaţie al municipalităţii Helsinki, a declarat că în fiecare zi, circa 200 de copii îşi întrerup cursurile la domiciliu şi merg până la cantina şcolii lor, în centrul capitalei, unde îi aşteaptă un prânz servit în conformitate cu măsurile sanitare anunţate de guvern.

„Copiii stau la cel puţin un metru unul de celălalt, se spală pe mâini sub supraveghere şi maximum zece copii mănâncă în acelaşi timp”, a explicat acesta. 

Citeşte şi: Mărturiile unei romance stabilite in Canada: Iesim din casa o data la trei saptamani pentru a ne face provizii

Pandemia de coronavirus a creat o isterie la nivel mondial, astfel că toate şcolile au luat decizia de a fi închise, iar cursurile se predau online. Chira dacă măsurile sunt extrem de serioase, guvernul finlandez anunţând că elevii din primele trei clase primare pot merge la şcoală în cazul în care părinţii nu pot rămâne acasă pentru a avea grijă de ei. 

În cadrul stării de urgenţă, autorităţile locale pot decide dacă vor continua să servească masa de prânz celor 850.000 de elevi din ţară. Până în prezent, asociaţia autorităţilor locale a afirmat că nu ştie ca anumite regiuni să fi ales să renunţe la această practică.

Citeşte şi: Ţara în care fotbalul continuă, în ciuda COVID-19. Fotbaliştii poartă măşti în timpul meciurilor şi sunt speriaţi

„Mesele şcolare sunt o parte esenţială a sistemului de protecţie a copilului”, afirmă Liisa Partio, de la asociaţia MLL pentru protecţia copilului.

Potrivit acesteia, restricţiile actuale accentuează sărăcia infantilă în ţară, unde unul din zece copii trăieşte într-o gospodărie cu venituri mici.

Citeşte şi: COVID-19. Spania a trecut de 4.000 de morţi. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 655 de decese

„Costurile alimentare ale familiilor cresc şi, dacă în acelaşi timp veniturile părinţilor scad din cauza lipsei de muncă, acest lucru reprezintă o mare problemă”, a explicat ea.

Finlanda a fost una dintre primele ţări din lume care a introdus mese şcolare gratuite pentru toţi copiii, în 1948.